Onder déze namen wordt er suiker in ons eten verstopt

Deel dit artikel:

De kans is groot dat je ongemerkt veel meer suiker binnenkrijgt dan je denkt. Veel fabrikanten stoppen het namelijk onder een andere naam in hun producten.

Het televisieprogramma Keuringsdienst van waarde deed onderzoek naar de verschillende termen die worden gebruikt en kwam tot een opvallende ontdekking.

Gezonde termen

Want wat blijkt? De truc is om iets vriendelijkers op het etiket te zetten. Zo gebruiken fabrikanten vaak termen als vruchtenconcentraat, vruchtenextract of sapconcentraat. Consumenten denken dan dat het om iets gezonds gaat, terwijl het eigenlijk gewoon pure suiker is.

Misleidende tendens

Voedingsexpert hoogleraar Jaap Seidell vindt deze aanpak dan ook misleidend. “Hier gaat het om het zoete, niet om de smaak. En als je dit soort producten kiest, krijg je al snel meer suikers binnen dan als je fruit eet.’’ Hij snapt de keuze wel, want consumenten zijn beducht voor suiker. “Als je het anders noemt, zoals kokosbloemsuiker, klinkt het misschien exotischer en aantrekkelijker. Maar het is en blijft hetzelfde goedje. Fruitsuiker heeft een gezondere klank. Toch is het gewoon hetzelfde dikmakende spul als andere suikers.’’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ad.nl 
Foto | iStock