Houd jij van tuinieren? Dan leef je langer

Vrouw aan het werk in de groententuin

Deel dit artikel:

Loop jij altijd fluitend en met opgestroopte mouwen de tuin in om de bloemetjes, perkjes en plantjes een goede onderhoudsbeurt te geven? Het zou zomaar kunnen dat je daardoor langer leeft dan iemand die niks moet hebben van tuinieren.

Ikigai

En nee, dat baseren we niet op een enkel persbericht. We leiden het af uit verschillende interessante feiten die van toepassing zijn op mensen die graag tuinieren. Al eerder kon je op de Margriet-website lezen over de inwoners van de Japanse eilandengroep Okinawa. In dat gebied worden er, omdat ze hun ikigai hebben gevonden, meer mensen honderd dan waar ook ter wereld. En wat blijkt: ze hebben állemaal een moestuin waar ze een groot deel van hun tijd in doorbrengen. Een van de veelgenoemde redenen voor het hebben van een tuin is het geluksgevoel dat het geeft om met iets bezig te zijn wat altijd vooruitgang laat zien.

Goed voor de geest

Uit onderzoek van Professor Roger Ulrich van de Universiteit van Texas blijkt dat mensen die stress ervaren sneller herstellen wanneer ze zich in een groenrijke omgeving bevinden. Ook werd een soortgelijke test gedaan met patiënten na een operatie. Op het moment dat zij in een kamer werden gelegd waar ze uitzicht op bomen hadden, herstelden ze sneller, mochten ze eerder naar huis, hadden ze minder pijnstilling nodig en klaagden ze minder. Het lijkt alleen maar logisch dat al deze factoren – minder stress, minder pillen en een positieve mindset – een gunstige invloed hebben op het verouderingsproces.

Tuinieren is een activiteit waarbij je gedachten even tot stilstand komen doordat je met je handen bezig bent. Daarbij heeft het een positieve uitwerking op je zelfvertrouwen wanneer je ziet dat iets wat je zelf hebt geplant zich vol vertrouwen naar de zon richt en uitgroeit tot iets moois. Volgens een Noorse studie bevredigt tuinieren de behoefte ergens voor te zorgen, werkt het ontspannend en kan het zelfs helpen bij het tegengaan van een depressie.

Prima voor het lichaam

Een tuin onderhouden en bezig zijn in de natuur, Dat is niet alleen goed voor de geest, maar ook voor het lichaam. De buitenlucht, het verkrijgen van vitamine D en de lichamelijke inspanning hebben een positieve uitwerking op de algehele gezondheid. Volgens de Britse schrijfster, actrice en tuingek Gay Search heeft tuinieren zelfs meer effect op je gezondheid dan een lesje in de sportschool. Met schoffelen, harken en de grond omspitten verbrand je bijvoorbeeld meer calorieën dan met fietsen. Daarnaast blijkt uit een ander artikel, waarin we ons over de huishoudelijke taken buigen, dat het doen van klusjes zo gezond is dat het de levensverwachting kan verhogen. Voor tuinieren geldt dat des te meer, omdat je het ook nog in de buitenlucht doet!

Bronnen | mynd.nu, mens-en-gezondheid.infonu.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees nog meer fijne artikelen

Bekijk ook

Mooie bloemen gekocht of gekregen? Tips om lang(er) te genieten van je boeket.

Lieke Beemsterboer

Lieke Beemsterboer