Last van verstopping? Zó zorg je ervoor dat je weer gewoon naar de wc kunt

Deel dit artikel:

Eén op de drie Nederlanders heeft weleens constipatie. Hoewel zo’n verstopping ook weer vanzelf overgaat, ben je deze kwaal natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Daarom hier wat tips om je stoelgang weer op gang te krijgen.

1. Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding die ook veel water bevat, zoals rauwe wortelen, avocado’s en appels mét schil kunnen ervoor zorgen dat je stoelgang weer op gang komt. Daarnaast kun je als aanvulling op je gewone eten 2 tot 4 eetlepels zemelen nemen. Zemelen zijn het vezelrijkste deel van de graankorrel. Grove zemelen zijn beter dan fijngemalen zemelen.  Je kunt ze bijvoorbeeld verwerken in yoghurt, karnemelk en pap.

2. Drink koffie

Warme drankjes, en dan met name een kop hete koffie of thee, kunnen je darmen in de ochtend weer op gang helpen. Vooral koffie is heel effectief: de hitte van de koffie brengt alles in beweging, terwijl de cafeïne de werking van je darmen stimuleert. Probeer daarom, als je vaak last hebt van verstoppong, ’s ochtens 1 à 2 koppen koffie te drinken voordat je de deur uitgaat.

3. Kom in beweging

Wanneer je last hebt van verstopping is bewegen waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt, maar het werkt écht. Een wandeling, een rondje joggen of een fietstochtje kan je stofwisseling verhogen, waardoor je darmen in werking worden gezet.

4. Masseer je perineum

Je wat? Nou, je perineum. Dit is het gedeelte tussen je vagina en anus. Uit verschillende studies is gebleken dat een massage van dit gebied ervoor kan zorgen dat je stoelgang weer op gang komt. Het enige wat je hoeft te doen, is met je middelvinger en wijsvinger lichtjes de huid tussen je vagina en anus te masseren. Klinkt misschien een beetje gek. Maar als het werkt, is het het proberen waard, toch?

5. Laxeermiddelen

Als bovengenoemde oplossingen niet helpen, kun je ook altijd nog een laxeermiddel proberen. Daarbij is het wel belangrijk je te realiseren dat zo’n middel nooit de oorzaak van een verstopping wegneemt. Het lost alleen tijdelijk de klachten op. Informeer daarom eerst even bij je huisarts of een laxeermiddel in dit geval wel nut heeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Foto | iStock