Jeukende hoofdhuid? Het zou zomaar aan één van deze dingen kunnen liggen

Deel dit artikel:

Bij een jeukende hoofdhuid denk je misschien al snel aan hoofdluis. Toch zijn er genoeg andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat je niet kunt stoppen met krabben. Heb je bijvoorbeeld al eens aan één van deze vijf dingen gedacht?

1. Verkeerde shampoo

Gebruik je sinds een tijdje een andere shampoo? Volgens Dr. Karavani van Carpe Hair Clinic, zou dit zomaar de oorzaak kunnen zijn. “De meeste shampoos bevatten detergenten – oftewel schuimende reinigingsmiddelen – die de huid heel schoon maken, maar ook zijn barrière beschadigen. Net zoals je handen droog worden nadat je ze gewassen hebt met handzeep, wordt je hoofdhuid droog wanneer ze gewassen wordt met te agressieve shampoo.” De oplossing? Probeer eens een shampoo zonder sulfaten, want die reinigt zacht zonder je huidbarrière te beschadigen.

2. Lekker geurtje

Een shampoo moet niet alleen z’n werk doen, het is ook wel zo fijn als-ie lekker ruikt. Helaas is dit laatste niet per se goed voor je hoofdhuid. “Hoewel niet iedereen erop zal reageren, zijn parfums in verzorgingsproducten de meest voorkomende oorzaak van een allergische reactie,” zo legt Dr. Karavani uit. Zo’n allergische reactie resulteert vaak in een geïrriteerde, jeukende hoofdhuid. Mocht je hier last van hebben, kan het slim zijn om op een shampoo zonder parfum over te stappen.

3. Té strak

Draag je je haren het liefst in een strakke knot? Laat het dan eens lekker los hangen. De kans is groot dat je dan minder snel jeuk krijgt. “Onze haren zijn op een bepaalde manier ingeplant in onze hoofdhuid,” legt Dr. Karavani uit. “Als je de natuurlijke richting te veel wijzigt, irriteert dat de zenuwbaan en spieren. Hierdoor kan je hoofdhuid gaan jeuken en na een tijd zelfs pijn gaan doen. Gun jezelf daarom ook af en toe een hoofdmassage om je spieren weer te ontspannen en je bloedcirculatie te bevorderen.”

4. Te vaak wassen

Het voelt misschien lekker fris om je haar vaak te wassen, maar helaas kan dit ook voor eczeem zorgen. “Een normale hoofdhuid maakt zelf voldoende natuurlijke oliën aan om gehydrateerd te blijven, maar als je je haar te vaak wast met shampoo, strip je de hoofdhuid van zijn natuurlijke oliën,” aldus Dr. Karavani. “Dat kan leiden tot irritatie en een mogelijk gevolg is eczeem. De huid functioneert dan niet meer normaal, en dat kan leiden tot een extreem droge huid en zelfs schilfers. Je kunt overschakelen op zachtaardige verzorgingsproducten op basis van amandelolie of arganolie. Als de symptomen niet lijken te verdwijnen, kun je maar beter even langsgaan bij een dermatoloog.”

5. Zwemmen en zon

Heb je vooral in de zomer last van een jeukende hoofdhuid? Dat heeft waarschijnlijk te maken met chloor of blootstelling aan de zon. “Chloorresten die achterblijven in je haar kunnen je hoofdhuid irriteren,” vertelt kapper en haarstylist Jochen Vanhoudt. “Ook stylingproducten als droogshampoo of haarlak die niet goed zijn uitgewassen kunnen voor een jeukend gevoel zorgen. En last but not least: een verbrande hoofdhuid kan ook flink jeuken. Vergeet dus zeker niet om ook uv-bescherming op je kruin aan te brengen, zeker wanneer je je haar in een midden- of zijscheiding draagt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair
Foto | iStock