Dit is waarom stappentellers slecht kunnen zijn voor je gezondheid

Deel dit artikel:

Je hebt misschien ook wel een stappenteller op je telefoon, of zo’n mooi bandje om je arm. Je hoeft hem echt niet gelijk het raam uit te gooien, maar stappentellers kunnen wel slechter voor je zijn dan gedacht.

Althans, dat zegt Greg Hager, een professor aan de Johns Hopkins Universiteit in Amerika. Dr. Hager ziet regelmatig dat mensen namelijk onrealistische doelen nastreven die op geen enkele vorm van hedendaagse wetenschap gebaseerd zijn en daarom dus best wel slecht voor je kunnen zijn.

10.000 stappen zijn onrealistisch

De wetenschapper doelt hiermee voornamelijk op het aantal mensen dat 10.000 stappen per dag probeert na te streven. “Waarom 10.000 stappen? Wat is er zo boeiend aan 10.000 stappen zetten?”, vraagt Hager zich af.

“Die 10.000 stamt uit een onderzoek van meer dan 50 jaar oud. In 1960 ontdekten wetenschappers dat Japanse mannen ongeveer 3000 calorieën verbrandden wanneer zij 10.000 stappen zetten. In die tijd dacht men nog dat een gemiddelde man 3000 calorieën moest binnenkrijgen op een dag en daar is dat getal van 10.000 dan ook op gebaseerd.”

Japanse mannenlichamen ≠ westerse vrouwenlichamen

Dit onderzoek is natuurlijk hartstikke achterhaald en om verschillende andere redenen minder betrouwbaar: allereerst worden we geacht vandaag de dag veel minder calorieën te eten, namelijk 2000 voor een volwassen vrouw en 2500 voor een volwassen man. Daarnaast is het onderzoek grotendeels op de werking van het Japanse mannenlichaam gebaseerd, terwijl het juist westerse vrouwen zijn die vaker meedoen aan de 10.000-stappen-rage. Tot slot is het onderzoek nogmaals 57 jaar oud, dus hard toe aan een update.

Niet wetenschappelijk onderbouwd

Dr. Hager is bang dat mensen teveel vragen van hun lichaam wanneer ze gebruik maken van stappentellers. De apps en sportattributen die stappen meten zijn op geen enkele manier wetenschappelijk onderbouwd, claimt Hager. “Daarom moeten mensen oppassen met het gebruik van stappentellers.”

Bron | Libelle
Foto | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo krijg je een avocado in tien minuten rijp.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet