Claudia: ‘Iedere dag vlees is echt niet nodig’

Deel dit artikel:

De wereldbevolking groeit en daarmee ook de vleesconsumptie. Aan de andere kant is er ook een kentering gaande van steeds minder vlees (willen) eten. Lidia en Claudia vertellen hoe zij (vaker) voor vegetarisch gaan.

Margriet samen met Natuur & Milieu

62% van alle Nederlanders vindt elke dag vlees eten niet meer kunnen, een stijging van maar liefst 10% ten opzichte van vorig jaar. Dit bleek uit de Vegamonitor 2019 Een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar de houding van Nederlanders ten opzichte van vlees, vis of vegetarisch eten. Gewoonte en routine spelen bij veel mensen een grote rol om vlees te blijven eten, en de voorkeur van de partner is ook van invloed daarop.

Terug naar toen

Zo at Claudia (47) sinds ze een jaar geleden ging samenwonen, ineens weer elke dag vlees, terwijl dat voor die tijd 2 tot maximaal 3x per week was. ‘Mijn vriend is een echte carnivoor. En meestal degene die kookt, en dat doet hij echt ontzettend lekker. Maar elke dag vlees eten is tegen mijn principes in. En niet nodig. Dus ik ben toch wat veranderingen door gaan voeren thuis. Vega zal ik mijn vriend niet krijgen, maar ik heb hem wel aan het biologische vlees gekregen. De vrijdag is nu standaard visdag bij ons. Ik ben me nog aan het inlezen voor goede en gezonde vleesvervangers, zodat mijn vriend die voor mij kan maken als hij voor zichzelf een stukje vlees bakt.’  

Knapperige bite

Een vaak gehoord argument als mensen vegetarisch gaan eten, is dat ze de stevige bite van vlees missen. Een kwestie van even omschakelen, vindt Lidia (49). Sinds 1,5 jaar kookt ze vegetarisch voor zichzelf, puur vanwege het dierenwelzijn. ‘In het begin maakte ik nog vleesvervangers. Voor de bite, maar ook om het verzadigde gevoel van vlees na te bootsen. Maar op een gegeven gevoel ebt dat verlangen weg. Groentes verzadigen langzamer, maar ook langduriger.’

Tegenwoordig kookt Lidia met linzen, kikkererwten en extra veel groente. ‘De bite van vlees boots ik een beetje na met grof gesneden groenten. Zoals paprika, aubergine, courgette, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel. Die kruid ik met zout, peper en bijvoorbeeld wat paprikapoeder. Dan wok ik ze in de pan of grill ze even op een bakplaat in de oven. De groentes krijgen zo een knapperige bite. Het is de kunst om het zo te laten smaken, dat je je stukje vlees niet mist. Mijn zoontje van 10 eet wel een paar dagen per week vlees, maar op de dagen dat hij helemaal vegetarisch eet, vraagt hij nooit om vlees.’

Feiten

  • De gemiddelde Nederlander eet 4 tot 5x per week vlees, 1x per week vis en 1x per week vegetarisch.
  • Kaas, vleesvervangers en ei zijn de meest favoriete vleesvervangers.
  • Het klimaat is een belangrijk motief om minder vlees te eten.
  • Nu eet nog 84% van de Nederlanders buiten de deur vis of vlees; als restaurants een uitgebreider vegetarisch menu zouden hebben, kozen meer mensen voor de vegetarische optie.
  • 1 op de 3 Nederlanders vindt dat de milieuschade veroorzaakt door vleesproductie en –consumptie moet worden doorberekend in de winkelprijs. Onder jongeren tussen de 16 en 40 jaar is dit zelfs de helft.
  • Mannen eten vanwege hun gezin vaker vegetarisch, vrouwen juist minder vaak.

Bron: Vegamonitor 2019