Zo herken je een verdachte tekenbeet (niet altijd aan een rode kring!)

Deel dit artikel:

Als er na een tekenbeet een karakteristieke ‘rode ring’ op je huid verschijnt, weet je wel dat het foute boel is. Maar ook vlekvormige uitslag kan op de ziekte van Lyme wijzen. Die is moeilijker te onderscheiden van andere huidkwaaltjes. Daarom: een spoedcursus verdachte plekjes spotten.

Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen, want één op de vijf is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het op tijd herkennen van huiduitslag door de ziekte van Lyme is daarom belangrijk om ergere klachten te voorkomen.

Vlekvormige uitslag

Het lastige is alleen dat deze huiduitslag er op verschillende manieren kan uitzien. Zo ontstaat bij een derde van de patiënten geen rode ring, maar een egaal gekleurde vlek. Zo’n vlekvormige uitslag is moeilijker te herkennen en onderscheiden van andere huidaandoeningen, waarschuwde het RIVM eerder dit jaar. Maar één ding hebben alle lyme-plekjes met elkaar gemeen: de uitslag breidt zich geleidelijk uit en wordt meestal groter dan vijf centimeter.

Voorbeelden huiduitslag ziekte van Lyme

Het eerste signaal van de ziekte van Lyme is dus vaak een rode ring of vlekvormige huiduitslag rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt. Maar de plek kan er soms ook meer uitzien als een blauwachtige of roze vlek. Dit zijn foto’s van verschillende verschijningsvormen van ‘erythema migrans’, de medische naam voor deze ring of vlek.


bron: tekenradar.nl

Niet meteen in paniek

Als er op de plek waar de teek heeft gezeten een rode kring of vlek ontstaat, kán dit wijzen op lyme. Maar dat hoeft niet. Zo is een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet in de eerste paar dagen erna niets meer dan normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans heel klein dat het een symptoom is van de ziekte van Lyme. Wordt de plek groter, zo stelt het RIVM, ga dan naar de huisarts.

Kijk voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme op tekenradar.nl

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen van je zonnebril.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Rianne Marijs