Zo weet je of je allergisch bent voor een wespensteek

Deel dit artikel:

Naast muggen, worden de meeste insectenbeten veroorzaakt door wespen. De geel-zwarte beestjes zijn vooral in juli, augustus en september actief. In die maanden raken de natuurlijke voedselbronnen op en zoeken ze een alternatief bij onze etensresten. En wanneer ze zich tijdens hun zoektocht bedreigd voelen, kan dat ons een gemene wespensteek opleveren.

Niet iedereen reageert hetzelfde op een wespensteek. In de meeste gevallen ontstaat er een pijnlijke rode bult die na een week vanzelf weer verdwijnt. Maar één op de honderd Nederlanders ontwikkelt een allergische reactie. En die kan zo ernstig zijn, dat vijf tot tien mensen er jaarlijks aan overlijden. Maar hoe weet je of je allergisch bent? En hoe herken je een wespenallergie?

Niet aangeboren

Een wespensteek is niet genetisch bepaald. Wanneer je nog nooit eerder door een wesp bent gestoken, hoef je niet bang te zijn voor een allergische reactie. Een wespenallergie kan zich pas ontwikkelen als iemand al een keer door een wesp is geprikt. Op dat moment worden er antistoffen in het lichaam aangemaakt en bij elke volgende steek verdubbelt de kans op een allergische reactie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Allergie symptomen wespensteek

Een allergische reactie begint meestal binnen een kwartier na de steek met rode uitslag, zwellingen en jeuk over het hele lichaam. Ook kan een patiënt last krijgen van benauwdheid, duizeligheid en overgeven. In het ergste geval raakt een patiënt in shock, waarbij de bloeddruk gevaarlijk laag wordt en wat voor een dodelijk afloop kan zorgen. Mensen die weten dat ze een wespenallergie hebben, dragen daarom uit voorzorg een apparaatje bij zich waarmee ze zichzelf na een steek adrenaline kunnen inspuiten om de shock tegen te gaan.

Immunotherapie

Er bestaat geen vaccinatie voor een wespenallergie, maar sommige patiënten hebben wel baat bij immunotherapie. Hierbij worden ze immuun gemaakt voor wespengif, doordat een arts met tussenpozen een oplopende hoeveelheid wespengif in de huid spuit. Vanaf dat moment moet de patiënt drie tot vijf jaar om de zes weken worden ingeënt om ongevoelig te blijven voor het gif.

Lees ook
Zo weet je dat je last hebt van voedselintolerantie – en geen voedselallergie

Bron| Gezondheidsnet
Beeld| iStock