Waarom je hoestbuien ’s nachts altijd veel erger zijn

Deel dit artikel:

Je herkent het vast: al de hele dag loop je rond met een vervelend kuchje. En zodra je in bed stapt, lijkt het nog eens duizend keer heviger te worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat je ’s nachts altijd erger moet hoesten?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zo’n vervelend kuchje meestal wordt veroorzaakt door een verkoudheid. Zodra je gaat liggen, glijdt het slijm dat bij een verkoudheid vrijkomt door je keel naar beneden. Hierdoor worden er bepaalde zenuwen geprikkeld, die op hun beurt weer een stevige hoestbui kunnen veroorzaken.

Droge lucht

Daarnaast is de lucht tijdens de nacht vaak droger. Dit veroorzaken we meestal zelf. Door bijvoorbeeld de verwarming aan te zetten in je slaapkamer onttrek je vocht aan de lucht, met alle gevolgen van dien. Je luchtwegen en slijmvliezen moeten extra hard werken in die droge lucht, waardoor je lichaam extra veel slijm aanmaakt. Dit slijm glijdt door je keel naar beneden en veroorzaakt hoestbuien.

Wat kun je ertegen doen?

Hoewel je nachtelijke hoestbuien niet volledig kunt vermijden, kun je het jezelf wel íéts aangenamer maken. Leg bijvoorbeeld een extra kussen onder je hoofd, zodat je niet meer plat ligt en het slijm de zenuwen minder kan prikkelen. Ook kan het helpen om te investeren in een goede luchtbevochtiger. Wil je liever niet te veel geld uitgeven, dan kun je altijd nog je toevlucht zoeken in simpelere middelen. Koop een neusspray of smeer een beetje Vicks Vaporub op je borstkas.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | popsugar.co.uk
Foto | iStock