Voorkom voedselvergiftiging als je eet op straat

Deel dit artikel:

Gezellige picknicks, barbecues, festivals en braderieën. Gelegenheid genoeg met dit lekkere weer om in de zon een hapje te eten of drinken. Toch lopen elk jaar duizenden mensen een voedselvergiftiging op doordat eten niet goed is klaargemaakt of bewaard. Hoe voorkom je dat je ziek wordt van eten op straat?

Ziet die hamburger of smoothie bij dat stalletje er wel heel appetijtelijk uit? Gebruik voor je tot aankoop overgaat vooral je zintuigen.

Jij bent de keurmeester

Als eten niet goed meer is, ruikt het vies en smaakt het niet lekker. Bij twijfel niet kopen dus, en zeker niet eten. Maar ook eten dat er prima uitziet, kan ziekmakende bacteriën bevatten. Let daarom op de volgende zaken:

  • Kijk naar het kraampje, keukengerei en de kok. Zien ze er schoon en fris uit?
  • Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat.
  • Koop geen vlees dat aangebrand, rauw of niet goed gaar is.

Heet en koud

Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken. Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. Dat geldt voor je hamburger en je bakje kibbeling, maar ook voor vegetarische snacks zoals kaassoufflés, groentedumplings en vegaburgers. In eten dat lauw is maar heet hoort te zijn, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen.

Twijfel je of het wel in orde is? Koop het niet of gooi het weg!

Bron: Voedingscentrum