Oregano: wel of niet meekoken?

Deel dit artikel:

De krachtige smaak van oregano is niet alleen lekker op de pizza. Maar wanneer kun je dit eigenzinnige kruid het beste toevoegen: aan het begin of einde van de kooktijd?

Oregano is een van de belangrijkste smaakmakers van de Italiaanse en Griekse keuken. Vanwege z’n pittige, kruidige smaak is het onmisbaar op pizza’s, maar ook heerlijk in tomatensauzen en in gerechten met bijvoorbeeld tomaat, kaas, courgette, pasta of kip.

Gedroogd op z’n best

Onder de groene kruiden is oregano wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Want meestal geldt: hoe verser, hoe beter. Maar in tegenstelling tot andere kruiden is oregano juist het allerlekkerst in gedroogde vorm. Dan komt de smaak nog beter tot z’n recht! Daar hoef je dus in elk geval geen kruidentuin voor te beginnen.

Hoe warmer, hoe beter

Er is nog iets anders dat oregano zo eigenzinnig maakt. De meeste groene kruiden, zoals basilicum en koriander, kun je het beste aan het eind van de kooktijd toevoegen, anders gaat een groot deel van de smaak verloren. Maar dat geldt niet voor oregano. Integendeel! Hoe langer oregano verwarmd wordt, hoe meer smaak. Lekker lang laten pruttelen dus! Want ondanks de krachtige smaak, overheerst oregano niet snel.  

Maar koud is oregano ook niet fout

Houd je meer van koelbloedige types? Oregano kan ook prima toegevoegd worden aan gerechten die niet verwarmd worden, zoals salades. Ook lekker in de dressing!

Zo houd je verse kruiden langer vers

Top 5 ontgiftende kruiden