Oren schoonmaken? Dít is de beste manier

Deel dit artikel:

Het is geelbruin, plakkerig en als we het zien, willen we er zo snel mogelijk vanaf: oorsmeer. Maar hoe kun je dit het beste verwijderen? Belangrijk advies: een wattenstaafje verdient niet de voorkeur.

Hoe onappetijtelijk het er ook uitziet, oorsmeer beschermt onze oren tegen heel wat narigheid. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat stof en ander vuil wordt opgevangen en weer netjes wordt afgevoerd. Ook beschermt het de dunne, kwetsbare huid van je gehoorgang tegen uitdroging en vocht, bijvoorbeeld als je in het zwembad ligt.

Je oren reinigen zichzelf

Je hoeft ook niet bang te zijn dat oorsmeer zich ophoopt, want gezonde oren reinigen zichzelf. Je kunt het vergelijken met een gletsjer: nieuwe huid wordt langzaam vanaf het trommelvlies naar buiten gevoerd en neemt zo het ‘oude’ oorsmeer (dat intussen is ingedroogd en korrelig is geworden) mee naar buiten. Ons kaakgewricht helpt daarbij ook een handje: door te kauwen, gapen en praten wordt het oorsmeer verder richting uitgang ‘gemasseerd’.

Schoonspoelen met water

Stukjes oorsmeer verwijder je het best onder de douche, door gewoon je oren schoon te spoelen met water. Je kunt ook je vinger gebruiken, maar pas op dat je niet in de gehoorgang komt. Gebruik geen zeep, want zeep kan de beschermende functie van het oorsmeer aantasten en je huid uitdrogen, waardoor je zelfs eczeem in je oor kunt krijgen.

Wel of geen wattenstaafje?

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde mag je het oorsmeer ook verwijderen met een wattenstokje. Maar dan wel op zo’n manier dat het wattenpluimpje nog volledig zichtbaar is. Zo voorkom je dat je het oorsmeer in je gehoorgang duwt en je oren verstopt raken, met alle gevolgen van dien. Door al dat gefriemel kunnen je oren bovendien alleen maar méér oorsmeer gaan aanmaken, omdat je de natuurlijke schoonmaakbalans verstoort.

Om die reden zijn er ook artsen die het gebruik van wattenstaafjes helemaal afraden. Niet alleen doen veel mensen het verkeerd, maar de puntige staafjes kunnen ook de kleine botjes en de kwetsbare huid in je gehoorgang beschadigen. Liever gewoon schoonspoelen dus.

Bron | dokterdokter.nl, kno.nl
Beeld | iStock

Ook goed om te weten

Artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief