Last van ontstoken of dichtgeplakte ogen? Dit kun je eraan doen

Deel dit artikel:

Je kunt er zomaar mee wakker worden (en het komt eigenlijk nooit uit): een rood, dik oog of irritatie tijdens het knipperen. Het maakt je niet bepaald fraaier, maar gelukkig is een ontstoken oog relatief onschuldig en trekt het binnen een paar dagen vanzelf weer weg.

We leggen je uit hoe je eraan komt én wat je eraan kunt doen.

Ontstoken oog

Wanneer een deel van je ooglid rood en gezwollen is, is het vliesje dat aan de binnenkant van je oogleden zit ontstoken. Een oogontsteking is vaak het gevolg van een virus of bacterie. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een allergie, schimmel of parasiet. Ontstoken ogen zijn in sommige gevallen zeer besmettelijk, maar gaan wel vaak vanzelf weer over. Zie je na een paar dagen nog geen verbetering, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dokter. Deze zal de ontsteking meestal behandelen met antibiotica of zalf.

Risicofactoren

Een ontstoken oog komt relatief vaak voor. Bijna iedereen heeft er minstens één keer in het leven last van. Daarnaast lopen bepaalde mensen extra risico; mensen met een verminderde weerstand, dragers van contactlenzen of mensen die veel worden blootgesteld aan irriterende stoffen zoals chloor, rook, bepaalde chemicaliën of uv-straling.

Erger voorkomen

De klachten van een ontstoken oog worden na een paar dagen meestal vanzelf minder. Het helpt wel om zo min mogelijk aan je ogen te zitten en regelmatig je handen te wassen. Deel geen spullen als handdoeken, zakdoeken of cosmetica met andere mensen. Ook doe je er verstandig aan om je oude mascara, eyeliner en andere oogmake-up te vervangen voor een nieuwe om herinfectie te voorkomen.

Huismiddel dat helpt

Zijn je oogleden aan elkaar vastgeplakt door dat er een peetje pus uit je ogen komt? Dompel dan een watje of gaasje in een beetje gekookt water en week je ogen voorzichtig los door van binnen naar buiten te wrijven. Wanneer je ogen ontstoken zijn, kun je ook beter een tijdje geen contactlenzen dragen. Deze kunnen je oogoppervlak beschadigen, waardoor bacteriën ook andere delen van het oog kunnen aantasten. Ben je weer genezen, reinig je lenzen dan grondig voor je ze weer gaat in doet.

Lees ook
Beschermen duurdere zonnebrillen je ogen ook beter?

Bron| Gezondheidsnet, Oogfonds
Beeld| iStock