Néé, koffie onttrekt geen vocht aan je lichaam. Dit wel!

Deel dit artikel:

Het is een hardnekkig fabeltje dat koffie je lichaam uitdroogt. Maar er is wel iets ánders wat serieus vocht onttrekt. En laat dat nou net iets zijn waar we op een warme zomerdag enorm naar kunnen verlangen…

Voedingsgoeroes riepen het jarenlang: koffie droogt je lichaam uit. Maar volgens Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en vaatziekten aan de Wageningen Universiteit, kunnen we dat uitdrogingsverhaal naar het land der fabelen verwijzen. “De cafeïne in koffie prikkelt je blaas een beetje,” vertelt ze in de Volkskrant. “Maar dat betekent alleen maar dat je iets eerder gaat plassen van koffie, niet méér.” Volgens haar is het juist goed om je dag met een paar bakken koffie te beginnen, omdat dit bijdraagt aan een goede vochtbalans.

Glaasje water bij de koffie

Dat ze in koffietentjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, komt ook niet doordat de koffie je lichaam zou uitdrogen. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Als je eerst een paar slokken water neemt, kun je de koffie daarna beter proeven en er dus optimaal van genieten.

Alcohol droogt je lichaam wél uit

Er is wel iets ánders wat serieus vocht aan je lichaam onttrekt. En laat dat nou net iets zijn waar we op een warme zomerdag enorm naar kunnen verlangen: een koel biertje, een glas frisse witte wijn of een zomerse cocktail. Door de alcohol die erin zit, verlies je echter meer vocht dan je binnenkrijgt waardoor je juist sneller uitdroogt. “Pas op met alcohol,” waarschuwt ook diëtiste Harriet Verkoelen op nu.nl. “Zeker laat op de avond. Het onttrekt vocht aan je lichaam en verstoort je nachtrust.”

Water bij de wijn

Vanwege het vochtafdrijvende effect van alchohol adviseert het Voedingscentrum om naast een glas wijn of bier altijd een glas water te nemen. Dit kan ook een kater achteraf voorkomen, want die wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de verstoorde vochtbalans. Nog beter is het om helemaal geen alcohol te drinken: één glas per dag verhoogt al de kans op borstkanker, en wijn en bier bevatten veel calorieën. Thee, melk of water zijn volgens het Voedingscentrum de beste keuzes om voldoende vocht binnen te krijgen. En ja: ook koffie. Twee tot vier koppen per dag zouden zelfs goed zijn voor je hart. 

Ook goed om te weten of interessant om te lezen

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen van je zonnebril.

Artikelen en video’s van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

 

Rianne Marijs