Knoflook? ‘Niet meebakken!’

Deel dit artikel:

Je leest het in veel recepten: éérst de ui met knoflook in de pan fruiten, dan de rest van de ingrediënten erbij. Maar het moet juist andersom, weet de knoflookteler. 

Kees Huijbregts kan het weten. Hij teelt al sinds de jaren tachtig biologische knoflook in Leusden. De geneeskrachtige werking van het bolgewas vindt hij nog steeds ‘wonderbaarlijk’. “Een vriendin van ons had laatst een koortslip. Ik adviseerde haar de plek een paar keer per dag aan te stippen met wat knoflookvocht. De volgende dag had ze er geen last meer van.”

Natuurlijk antibioticum

De geneeskracht zit ’m in de allicine, een natuurlijk antibioticum dat vrijkomt als je de knoflooktenen breekt, hakt of perst. “Maar juist die heilzame stof vervliegt bij verhitting,” weet Huijbregts. “Sowieso verbrandt knoflook supersnel. Daarom kun je knoflook het beste pas op het allerlaatste moment toevoegen, net als peterselie en koriander.”

Lekkerder en goedkoper

Op deze manier blijft volgens Huijbregts ook de smaak van de knoflook veel beter behouden. Dat is behalve veel lekkerder, ook praktisch en goedkoper, omdat je er zo minder van nodig hebt. En of je nu snijdt, perst, of raspt; voor de smaak maakt het weinig uit. “Het is maar net wat je zelf het makkelijkst vindt. Maar hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer allicine er vrijkomt.”

Knoflook door de appeltaart

Wist je trouwens dat knoflook ook heel goed werkt als natuurlijke smaakversterker? Bijvoorbeeld in – ja, echt! – de appeltaart. Huijbregts: “Ik doe er altijd twee of drie teentjes knoflook doorheen, dan komt de appel nog beter tot z’n recht. Maar voor minder geoefende knoflooketers is één teentje wel toereikend.”

Stinkende adem

Het mag dan supergezond en lekker zijn, met die stinkende adem achteraf zijn we minder gelukkig. Dit kun je ertegen doen >

 

 

Meer informatie over de biologische knoflook van Kees Huijbregts vind je op eemlook.nl

Lees ook

Oehlala wat lekker: recept voor gehaktbrood
Nooit meer gerommel met het pellen van een teentje knoflook
Nooit meer vergeten: zo kook je het perfecte hardgekookte ei