Klaarwakker zodra je in bed stapt? Híer komt het door

Deel dit artikel:

Pinterest

Heel fijn wanneer je klaarwakker in bed ligt terwijl je de hele dag niet kon wachten om erin te duiken… Waar komt dit door?

Het fenomeen wordt ook wel ‘Conditioned- of Learned Arousel’ genoemd.

Klaarwakker

Philip Gehrman, professor Psychiatrie aan de Universiteit van Pennsylvania en specialist in slaapmedicatie, verklaart dit fenomeen aan TIME. “Wanneer je een goede slaper bent, val je waarschijnlijk elke nacht snel in slaap. Het moment dat je in bed gaat liggen triggert eigenlijk het gevoel dat je slaperig bent. Maar wanneer je elke nacht ligt te woelen, associeert je lichaam dit onrustige gevoel met je bed, waardoor je in een soort cyclus belandt.”

Zorgen

Volgens Dr. Ronald Chervin, directeur van de Universiteit van Michigan Sleep Disorder Center, kan ook een goede slaper deze problemen ervaren. Door bijvoorbeeld je laptop in bed te gebruiken, krijgt je brein een signaal dat dit een plek is voor entertainment, in plaats van om te slapen. Het hebben van zorgen of stress kan ditzelfde effect hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

In slaap vallen

Hoe kun je dan wél snel in slaap vallen? Volgens de experts is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bed echt een plek wordt waar je slaapt, zodat je hersenen het niet associëren met andere dingen, zoals entertainment. Met andere woorden: even geen smartphone, laptop of tablet meer. Het licht dat van deze apparaten af komt zorgt er namelijk ook voor dat de aanmaak van het natuurlijke slaaphormoon melatonine wordt verminderd. Dus om de cyclus te doorbreken, kun je het beste een uur voordat je gaat slapen alle lichten dimmen. Slaap lekker!

Bron | TIME
Beeld | iStock