Dít doen Italianen na het eten om hun gewicht op peil te houden

Deel dit artikel:

Denk je aan Italië, dan denk je aan pizza en pasta. Hoe houden de inwoners van dat land hun gewicht op peil met al dat goddelijke maar koolhydraatrijke voedsel? Een zogeheten ‘passeggiata’, waar ze elke maaltijd mee afsluiten, doet wonderen.

Passeggiata klinkt misschien als de Italiaanse naam van een heerlijk zoet toetje, maar dat is het niet. Het is het wandelingetje dat Italianen graag maken na het eten. Niet alleen voor de gezelligheid, ook ter compensatie van de koolhydraten die ze net uit hun maaltijd hebben gehaald.

Helder hoofd, goede stofwisseling

Uit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Journal Diabetes Care, blijkt dat driemaal daags een kwartiertje wandelen even effectief is als één keer achter elkaar 45 minuten lopen. Het zou het risico op diabetes aanzienlijk verkleinen en stimuleert de spijsvertering en stofwisseling. Aan het eind van een drukke dag helpt het om je hoofd leeg te maken. Plan je de laatste wandeling van de dag na het avondeten, dan ontvangt je lichaam – door de ondergaande zon of als het al donker is – signalen dat het kan gaan overschakelen op ruststand. Op die manier draagt zo’n passeggiata ook bij aan een betere nachtrust. Het voelt niet als sporten of inspanning, maar is intussen wel goed voor je. Zowel voor je gewicht als tegen stress of spanning.

Gezonde gewoonte

Een kwartier wandelen na elke maaltijd klinkt misschien als een tijdrovende bezigheid, maar eigenlijk zou je ervoor moeten zorgen dat het onderdeel wordt van je dagelijkse routine. Begin met het implementeren van één passeggiata, bijvoorbeeld na het avondeten. Ben je daaraan gewend? Fiets er dan een wandeling in na de lunch en maak uiteindelijk ook ommetjes na het ontbijt. Wedden dat je je al snel veel beter gaat voelen en straks niet meer zonder kan?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | womenshealthmag.com
Beeld | iStock