Is het schadelijk om met een volle blaas rond te blijven lopen?

Deel dit artikel:

Iedereen stelt zijn toiletbezoek weleens uit. Bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen wc beschikbaar is, omdat je in het theater zit of omdat je net geniet van een spannende film. Maar hoe slecht is het voor je blaas om lang je plas op te houden?

Op internet wordt gesuggereerd dat het langdurig ophouden van je blaas kan leiden tot allerlei aandoeningen. Variërend van een blaasontsteking tot nierstenen. Maar is dat wel zo?

Geen onderzoek

Volgens David Ginsberg , hoogleraar klinische urologie aan de University of Southern California, valt het schadelijke effect van een volle blaas  op de korte termijn wel mee. “Zeker weten we het niet. Er zijn simpelweg geen experimenten bekend waarbij proefpersonen werd gevraagd om zo lang mogelijk hun plas op te houden, zodat die vervolgens konden worden vergeleken met een testgroep die regelmatig naar het toilet ging.”

Trainingsbroek

Volgens Ginsberg is de werking van onze blaas het beste te vergelijken met een joggingbroek. “Ik vertel patiënten dat je de blaas kunt vergelijken met een afgedragen trainingsbroek. Je blaas is een spier. Als je plast, trekt die spier samen. Maar als hij chronisch overbelast raakt, gaat de rek eruit en zal de spier in kracht verliezen.”

Uitzonderingen

Volgens Ginsberg lopen vooral patiënten met andere aandoeningen, zoals een dwarslaesie of MS, meer risico wanneer ze hun blaas veelvuldig ophouden. “Dat kan gevaarlijk zijn voor de nierfunctie.” Volgens uroloog dr. De Kort van het UMC in Utrecht is het ophouden van je plas alleen schadelijk voor de blaas op heel lange termijn. “De blaas kan uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen. Dat kan het uitplassen bemoeilijken.” Maar volgens Ginsberg leidt zelfs dat niet direct tot problemen. “Als er chronisch urine achterblijft in je blaas, kan dat een risico voor een infectie opleveren. Maar de realiteit is, dat de meerderheid van de mensen die hun blaas niet legen, geen urineweginfecties heeft.” De Nederlandse uroloog wijst nog wel op de gevaren voor de nieren. “Wanneer de druk in de blaas te hoog wordt, kunnen de nieren beschadigd raken. Maar wanneer je maar heel af en toe lang de plas ophoudt, is dat niet gevaarlijk.”

Lees meer
Onttrekt koffie vocht aan je lichaam?

Bron| HuffPost, Gezondheidsnet
Beeld| iStock