Hoe (on)gezond is de magnetron?

Deel dit artikel:

Eten uit de magnetron ongezond? Integendeel! Amerikaanse onderzoekers onderzochten de aanname dat eten uit de magnetron geen voedingswaarde meer zou bevatten en kwamen tot een verrassende conclusie: eten uit de magnetron kan zelfs gezonder zijn dan koken.

Gezondheidsgoeroes roepen al jaren dat de elektromagnetische straling van de magnetron verwoestende effecten zou hebben op de voedingsstoffen in je maaltijd. Onderzoekers aan de universiteit van Harvard wilden nu voor eens en altijd weten hoe dit zit en ontdekten eigenlijk het tegendeel.

Vitamineverlies

Nu is het zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dit gebeurt zowel in een magnetron als in een oven en boven een natuurlijk kampvuurtje. Maar: omdat je eten in een magnetron veel sneller klaar is dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om je eten in de snelle magnetron op te warmen, aldus de onderzoekers. Een ander voordeel van de magnetron is volgens hen dat vitamines niet kunnen weglekken in het kookwater, zoals met koken in een pan gebeurt. Zo verliest broccoli in kokend water glucosinolaten, de natuurlijke gifstoffen die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Stomen is al een stuk beter.

‘Hoe sneller, hoe beter’

De gezondste kookmethode is om voeding zo snel en zo kort mogelijk te verhitten, met zo min mogelijk vocht, aldus de onderzoekers. Koken in de magnetron voldoet aan al die criteria. Door je eten in de magnetron te stomen, wordt het van binnenuit verhit. Volgens de onderzoekers blijven hierbij meer vitamines en mineralen behouden dan met welke andere kookmethode dan ook. Voor stomen in de magnetron kun je magnetronstoombakjes of een afsluitbare stoomzak gebruiken die je zelf kunt vullen. Overigens zijn kant- en-klare magnetronmaaltijden niet de gezondste keuze. Kies bij voorkeur altijd voor verse producten.

Do’s and don’ts

Wel is er een aantal dingen waar je op moet letten als je met de magnetron wilt koken. Kook er geen ei in, want het ei zal door de druk van binnenuit na korte tijd exploderen. En gebruik alleen etensbakjes die magnetronbestendig zijn; als een plastic bakje smelt, kunnen ongezonde chemische stoffen in het voedsel trekken.

Verder is een nadeel van de magnetron dat deze het eten niet altijd gelijkmatig verhit. Op slecht verwarmde plekken kan een potentieel gevaarlijke bacterie, bijvoorbeeld salmonella, overleven. Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je je eten een keer omroert tijdens het verwarmen.

Roereieren uit de magnetron

Niet in de schil koken dus, maar wist je dat je eieren in de magnetron kunt bakken en roeren? Die schijn je trouwens ook elke dag te mogen eten. En met die magnetronbereiding zouden ze nog gezonder zijn ook.

Hoe het werkt

Maar hoe doet die magnetron dat eigenlijk? Middels elektromagnetische straling dus. En nee, dit is niet hetzelfde als radioactieve straling. De ongevaarlijke microgolven die een magnetron uitzendt, gaat heel gericht op zoek naar de watermoleculen in voeding. Eenmaal gevonden, zorgen ze ervoor dat deze moleculen heel hard gaan trillen. Door de wrijving die dit veroorzaakt, ontstaat warmte en ping! Je eten is opgewarmd.

Bron | nationalgeographic.nl, health.harvard.edu, voedingscentrum.nl

Rianne Marijs