Hoe gezond is het drinken van granaatappelsap?

Deel dit artikel:

Sommige mensen drinken granaatappelsap om te voorkomen dat ze ziek worden. Het zoetzure sap zou – vooral vanwege de antioxidanten die het bevat – helpen tegen allerlei chronische ziekten en bepaalde soorten kanker. Maar volgens het Voedingscentrum is het gezonder én beter voor de lijn om de pitjes van de granaatappel te eten. 

Zeven suikerklontjes

In granaatappelsap zit veel suiker. Een glas (200 ml) bevat al gauw zo’n 28 gram. Dat komt neer op ongeveer zeven suikerklontjes! En die staan weer gelijk aan 112 calorieën.

Meer vezels in de pitjes

Ja, in granaatappelsap zitten antioxidanten en andere vitaminen en mineralen. Maar die krijg je ook binnen als je de granaatappelpitjes eet, bijvoorbeeld in de yoghurt of door een salade. Het is beter om fruit en groente te éten dan in de vorm van sap te drinken. Op die manier krijg je ook de vezels binnen en ben je sneller verzadigd. Sap verzadigt minder goed en je krijgt er ongemerkt veel suiker (dus calorieën) mee binnen. (Vind je het een gedoe om de pitjes uit de granaatappel te pulken? Dat kan veel gemakkelijker! Hoe? Dat lees je onderaan dit artikel.)

Helpt granaatappelsap tegen kanker?

Sommige mensen drinken granaatappelsap om te voorkomen dat ze ziek worden. Granaatappelsap zou – vooral vanwege de antioxidanten die erin zitten – helpen tegen hartziekten, een hoog cholesterol, diabetes, alzheimer en bepaalde soorten kanker. Maar hiervoor bestaat volgens het Voedingscentrum onvoldoende bewijs. Wel verklein je de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en kanker door gezond en gevarieerd te eten.

Wél bewezen gezond: koffie en thee

Wil je iets drinken waarvan wél is aangetoond dat het goed is voor je gezondheid? Het drinken van drie koppen groene of zwarte thee per dag verkleint de kans op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Ook bestaat er een aangetoond verband tussen twee tot vier koppen koffie per dag en een lager risico op hartziekten of een beroerte. Koffie en thee staan allebei in de Schijf van Vijf. Zonder suiker, uiteraard.

Zo verwijder je snel de pitjes uit een granaatappel
Snijd de granaatappel overdwars doormidden. Houd een van de helften met het snijvlak naar beneden boven een kom en klop met een houten lepel tegen de zijkant van de vrucht. Zo laten de glanzende rode pitjes gemakkelijk los. Herhaal dit met de andere helft van de granaatappel.

Bron | Voedingscentrum
Foto| iStock