Onschuldig maar vervelend: genitale wratten. Zo herken je ze

Deel dit artikel:

Ze zijn onschuldig maar kunnen akelige klachten geven: genitale wratten. Per jaar wordt in Nederland de diagnose ongeveer 40.000 keer gesteld. Als je ze te pakken hebt, kan het wel twee jaar duren voordat je er helemaal vanaf bent. Wat is de oorzaak, hoe herken je ze bij jezelf en bij je partner en vooral: hoe kom je er (sneller) vanaf?

Genitale wratten zijn een heel besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het zijn rozerode of grijswitte wratjes die bij het geslachtsdeel of de anus zitten. Ze beginnen vaak klein, maar kunnen zich snel uitbreiden en groeien vaak in groepjes. De huid kan er op die plekken bloemkoolachtig uitzien. Kortom, erg vervelend.

Symptomen genitale wratten

Soms zijn genitale wratten alleen storend om te zien, maar ze kunnen ook jeuk, pijn of een brandend gevoel geven. Er kan ook wat afscheiding uit je vagina komen. Bij vrouwen zitten de wratten vooral op of rond de schaamlippen, maar ze kunnen ook ín de vagina en zelfs op de baarmoedermond groeien. Alsof dat niet vervelend genoeg is, kun je de wratten ook nog in en rond de anus aantreffen (en voelen). Bij mannen zitten ze vooral op en rond de penis en kunnen ze ook in en rond de anus voorkomen.

Oorzaak

De oorzaak van genitale wratten is een HPV-virus (niet hetzelfde als waar je baarmoederhalskanker van kunt krijgen). Dit superbesmettelijke virus wordt heel makkelijk overgedragen door seksueel contact. Zelfs een condoom beschermt je er niet honderd procent tegen, want het virus kan door de huid rond de geslachtsdelen dringen. Daarnaast kun je het oplopen als je de wratjes aanraakt, en die kunnen dus op nogal wat intieme plekken zitten. Alles wat met de wratjes in contact is geweest, zoals vingers en handdoeken, kan met het virus besmet raken. Als je dat beseft, denk je wel drie keer na voordat je iemands handdoek gebruikt…

Kleine kans dat je wratten krijgt

Gelukkig is de kans erg klein dat je zelf genitale wratten krijgt als je het virus oploopt: slechts één procent van de mensen die met dit HPV-virus wordt besmet, krijgt met dit vervelende symptoom te maken. Maar als virusdrager kun je wel ánderen genitale wratten bezorgen. Dt gebeurt overigens niet meteen. Na besmetting kan het drie weken tot acht maanden duren voordat de eerste wratjes zich aandienen.

Behandeling genitale wratten

Genitale wratten hoeven niet te worden behandeld. Ze kunnen geen kwaad en gaan op den duur vanzelf over, al gebeurt dat niet altijd even snel. In twintig tot dertig procent van de gevallen verdwijnen de wratten binnen drie maanden, maar het kan ook twee jaar duren. Wil je er niet zo lang mee rondlopen? Dan kun je ze zelf behandelen of dit door de huisarts laten doen. Zo kun je de wratjes aanstippen met een speciale zalf of vloeistof die je op recept kunt krijgen. Je huisarts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Helaas verdwijnt het virus zelf niet uit je lichaam. De wratjes kunnen dus altijd terugkomen…

Soa Aids Nederland adviseert verder nog het volgende.

  • Ga naar de huisarts of GGD voor een soa-test (om andere soa’s uit te sluiten)
  • Raak de wratten niet aan
  • Gebruik een condoom bij wisselende bedpartners, dit verkleint de kans op besmetting
  • Vertel je vaste partner dat je het HPV-virus hebt

Bronnen | thuisarts.nl, Soa Aids Nederland, volksgezondheidenzorg.info, umcutrecht.nl
Foto | iStock

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief