Hoe gezond is rode wijn?

Deel dit artikel:

 

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord dat rode wijn goed voor je is. En toen was je vast blij, want wat is er heerlijker dan genieten van een glaasje wijn zonder schuldgevoel. Maar is rode wijn wel écht zo goed voor je?

Een antwoord is ja, mits rode wijn met mate wordt gedronken. Rode wijn biedt veel gezondheidsvoordelen, zolang je het bij maximaal 1 tot 2 glazen per dag houdt. Drink je meer, dan werken de goede stoffen niet meer. Ook belangrijk: drink er voldoende water bij. Per glas wijn ook een glas water is zo’n beetje de stelregel.

Werkende stoffen

De belangrijkste stoffen in rode wijn zijn tannine en resveratrol. Tannine is afkomstig uit de schillen en pitten van de druif. Vooral resveratrol brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo remt de stof het verouderingsproces af en vermindert het de kans op hart- en vaatziektes. Maar ook de kans op diabetes wordt kleiner door dit stofje. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die rode wijn drinken minder last hebben van overgewicht. Andere stoffen uit de wijn met een positieve werking zijn flavonoïden en polyfenolen.

Gezonde mond

Hoewel rode wijn soms een gekleurde laag op je tanden achter kan laten, maakt deze drank het tandvlees sterker. Dit komt door de polyfenolen, de stof die ook de kleur aan de wijn geeft. Ook heb je minder kans op een verkoudheid als je regelmatig een glaasje drinkt. De antioxidanten in wijn ondersteunen de weerstand van het lichaam. Best gezond dus, een glaasje rode wijn!

Proost!