Dag 40 |Recept: rode kool, pastinaak, sinaasappel en dadels

Deel dit artikel:

Deze salade is een perfect winters voorgerecht of een lichte lunch. Je maakt hem zo klaar, hij ziet er prachtig uit en je kunt hem eenvoudig aanpassen: probeer de salade bijvoorbeeld met gedroogde abrikozen in plaats van dadels, laat de pastinaak achterwege voor een lichtere versie of vervang deze door een winterwortel als je dat wilt. Kervel en peterselie in plaats van tijm doen het hier ook goed.

Wat heb je nodig?

(voor 2 personen)

  • 1 grote of 2 kleine sinaasappels
  • ¼ kleine rode kool, hart verwijderd, fijngesneden
  • 1 kleine-middelgrote pastinaak, geschild en grofgeraspt of julienne gesneden
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 2 Medjool-dadels zonder pit, in plakjes
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes, gesneden
  • zeezout en versgemalen
  • zwarte peper

Zo maak je het!

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet de vrucht rechtop op een snijplank en snijd er rondom de schil af tot op het vruchtvlees. Snijd boven een kom de partjes tussen de vliezen los, zodat al het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Als je klaar bent, knijp je het membraan uit boven de kom. Doe de fijngesneden kool en geraspte pastinaak in een andere schaal, voeg het grootste deel van het sinaasappelsap toe (de partjes nog niet) en sprenkel er de olijfolie overheen. Voeg wat zout en peper toe, schep alles met je handen om en verdeel over de borden. Leg de sinaasappelpartjes en de plakjes dadel erbovenop en maak af met tijmblaadjes. Meteen opdienen.

vegMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek Veg! het River Cottage boek – met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall (ISBN: 978 90 230 1365 5) van Uitgeverij Becht en is voor € 24,95 onder andere te krijgen bij www.bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.