De diëtiste: “Aardappels zijn vaak beter voor de lijn dan rijst of pasta”

Deel dit artikel:

Tijdens de  Fit Challenge krijg je elke dag een tip van een expert uit Margriets deskundigenpanel. Dag 12: diëtiste Ukie Harkema over afvallen met aardappels.

Ukie: Als je wilt afvallen, kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten. Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen ook nog beter. Aardappels zijn vezelrijk en bevatten veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit. Een warme maaltijd met aardappels, groente en een eiwitbron – zoals vlees, vis of een vleesvervanger – is daarom een prachtige maaltijd, zeker als je aan je gewicht wilt werken! Eet bij voorkeur wel gekookte aardappelen. Gepureerd en gebakken bevatten aardappelen veel meer calorieën, omdat je er dan boter en melk bij doet en ze in vet bakt of frituurt.

Wil je toch pasta en rijst? Kies dan voor zilvervliesrijst en volkoren pasta, weeg deze van tevoren goed af en eet er extra groentes bij. Dan heb je ook een prima maaltijd! Het kost met pasta en rijst alleen wat meer aandacht om de goede verhoudingen te bepalen en niet te veel calorierijke toevoegingen, zoals kaas, binnen te krijgen.”

ukieOver Ukie

Ukie Harkema is ruim dertig jaar diëtist. ‘Beter door eten’ is haar motto. In haar coaching naar een gezonder eetpatroon staat niet de hoeveelheid eten, maar de smaak, het moment en de kwaliteit voorop. Ukie heeft een eigen praktijk in de provincie Utrecht, samen met een collega.

 

Lees ook > Moet je aardappelen nou wel of niet schillen?