Eczeem: hoe kun je het behandelen?

Deel dit artikel:

– Advertorial –

Eczeem is een vervelende huidaandoening en kan je leven flink beïnvloeden. Wat zijn de kenmerken, hoe ontstaat het en vooral: wat kun je er tegen doen?

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de hoornlaag van de huid aangetast is. Hierdoor werkt de barrièrefunctie van de huid niet meer optimaal. Er zijn verschillende vormen van eczeem, maar de meest voorkomende is atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Het kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen: huidplooien, ellebogen, knieën, polsen, enkels, handen en voeten. Kenmerken zijn een droge huid, roodheid, schilfers, kloofjes, jeuk, pijn of een branderig gevoel.

Hoe ontstaat eczeem?

Constitutioneel eczeem is een aandoening waar een aangeboren aanleg voor bestaat. Meestal krijgen mensen er vanaf de eerste levensjaren al last van. Bij de een verdwijnt het tegen de puberteit, terwijl de ander houdt er zijn hele leven lang vast van. Vaak is het een combinatie van aanleg en overgevoelig reageren op bepaalde stoffen en prikkels. Dit kan zich uiten door een ontstekingsreactie van de huid. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt jeuk en roodheid van de huid en kan zich verder ontwikkelen tot eczeem.

Daarnaast zijn er ook een aantal factoren die eczeem kunnen verergeren.

– Bij eczeem speelt de  Staphylococcus aureus-bacterie vaak een rol.
– Geestelijke en lichamelijke stress kan eczeem sterk verergeren. Om het eczeem dan te verminderen, is het noodzakelijk om eerst de stress aan te pakken.
– Een droge huid is een belangrijke factor om eczeem te verergeren. Daarom is het belangrijk om een droge huid altijd goed in te smeren met vette en hydraterende crèmes. Vooral in de winter, als de huid eerder droog wordt door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten

Hoe kun je eczeem behandelen of verlichten?

Belangrijk is dat je voorkomt dat je huid uitdroogt. Smeer daarom zo veel mogelijk met een voedende crème die het vochtgehalte van de huid op peil houdt. Hierdoor krijgt eczeem minder snel kans. Pas wel op met te veel zeep, want dit irriteert een gevoelige huid en maakt eczeem juist alleen maar erger.

Gebruik daarnaast de juiste producten, bij ernstige vormen van eczeem kan het raadzaam zijn om een arts of dermatoloog te bezoeken. Bij eczeem speelt de zogeheten Staphylococcus aureus (s.aureius) -bacterie vaak een rol. Deze bacterie veroorzaakt of verergert de meerderheid van alle ontstekingen op de huid. Opvallend is dat bij constitutioneel (aangeboren) eczeem het aantal S. aureus-bacteriën toeneemt als de eczeem heftiger is. Een onrustige eczeem huid kan een ideale voedingsbodem zijn voor bacteriën. De aanwezigheid van de S. aureus-bacteriën kan tot ontstekingen leiden en daardoor jeuk en roodheid bij eczeem verergeren. Het Nederlandse biotechnologie bedrijf Micreos heeft Gladskin ontwikkeld om mensen met eczeem te kunnen helpen. Gladskin, met als actief bestanddeel Staphefekt™, is ’s werelds enige product dat uitsluitend de S. aureus– bacteriën doodt en de goede bacteriën (die onmisbaar zijn voor een gezonde huid) met rust laat. Het medische hulpmiddel Gladskin Eczema kan hiermee jeuk en roodheid verminderen.

>> Kijk voor meer informatie op gladskin.com. Actuele feedback van gebruikers vind je op gebruikersreviews.gladskin.com