Droge lucht in huis? Zet géén waterbakje op de verwarming

Deel dit artikel:

Bij droge lucht in huis zetten veel mensen een waterbakje op de verwarming. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit Twente kan dit juist klachten verergeren. De meeste ‘droge lucht’- klachten worden bovendien niet door droge lucht, maar door slechte ventilatie veroorzaakt. 

Het klinkt tegenstrijdig. Uit de studie van Universiteit Twente blijkt dat je bij droge lucht juist níet aan de slag moet met luchtbevochtiging. De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste klachten over te droge lucht veelal niet worden veroorzaakt door droge lucht, maar door een slechte luchtkwaliteit. Daarnaast zijn waterbakjes op de verwarming bronnen van schimmels en bacteriën, die de klachten juist verergeren, schrijven de onderzoekers.

Zelden sprake van te droge lucht in huis

Volgens de onderzoekers is in Nederlandse kantoren en woningen eigenlijk zelden sprake van te droge lucht. Zelfs niet als het buiten vriest. Alleen bij extreem lage luchtvochtigheden, zoals in vliegtuigen, kunnen we last krijgen van luchtwegirritaties en gevoelens van ‘droogte’. Op andere plekken zijn typische ‘droge lucht’-klachten (zoals droge ogen), vaker het gevolg van stof, de rook van kaarsen en andere irriterende stoffen in de ruimte. Vooral in combinatie met een te hoge temperatuur en te weinig verse luchttoevoer kan dat gezondheidsklachten opleveren, aldus de onderzoekers.

Goed ventileren

Heb je toch het idee dat de lucht in je woning te droog is? Zorg dan voor voldoende verse luchttoevoer, voorkom de vorming van stof en houd de temperatuur in huis relatief laag – bij voorkeur onder de eenentwintig graden. Bij een hogere temperatuur komt de stof in bijvoorbeeld de bekleding van stoelen, banken en in kasten makkelijk vrij en gaat zweven in de lucht, wat je ogen en keel kan irriteren. En haal die waterbakjes dus liever van de verwarming. Voor de hoeveelheid water die verdampt, kun je het ook laten, aldus de wetenschappers. Die is namelijk ‘erg gering’.

Bang voor de stookkosten?

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden, stellen gezondheidsexperts, is door je woning continu te ventileren. De eenvoudigste manier is door continu een raam op een kier, of ventilatieroosters open te houden. Dag en nacht, óók in de winter. Houd je de boel liever dicht om stookkosten te besparen? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt dit af. Ventilatie is belangrijk voor je gezondheid en dus geen verspilling. Voor wie toch graag weten hoeveel het kost om extra te ventileren: volgens Milieu Centraal gaat in een goed geventileerde woning een kwart van het gasverbruik voor verwarmen op aan het opwarmen van frisse lucht die de woning in komt.

 

Bron | Milieu Centraal, Universiteit Twente
Foto | iStock