Dit is waarom je soms hoofdpijn krijgt nadat je hebt gegeten

Deel dit artikel:

Voel je ook weleens een knallende hoofdpijn opkomen nadat je hebt gegeten? En vraag je je af wat dit betekent? Eén van deze vier dingen zou zomaar de boosdoener kunnen zijn.

1. Te veel suiker

Eet je steevast een toetje na je avondmaaltijd? Dan zou dit de oorzaak van je hoofdpijn na het eten kunnen zijn. Suikerrijk eten (drinken overigens ook) zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat pieken en vervolgens snel daalt. Hierdoor kun je na het eten een laag bloedsuikergehalte krijgen, wat ertoe kan leiden dat je je je duizelig of licht in het hoofd voelt en last kunt krijgen van hoofdpijn.

2. Te veel zout

Als je met kant-en-klare pakjes kookt, dan is de kans groot dat je flink wat zout binnenkrijgt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. Mensen die veel zout eten (ongeveer 8.000 mg per dag) hebben 33 procent meer last van hoofdpijn dan mensen die 4.000 mg zout per dag eten. Overmatig zoutgebruik verhoogt je bloedvolume, waardoor het bloed meer ‘ruimte’ inneemt in de bloedvaten. Je bloedvaten zetten vervolgens uit om plaats te maken voor de extra massa. En dit proces kan hoofdpijn veroorzaken.

3. Tyramine

Ben je gek op kaasplankjes en rode wijn? Dan is het volgende wellicht niet leuk om te lezen: kaas en rode wijn bevatten veel tyramine, een aminozuur dat erom bekend staat migraine te triggeren. Wijn bevat ook nog eens sulfiet, wat de bloedtoevoer naar je hersenen vergroot en daardoor hoofdpijn kan veroorzaken.

4. Intolerantie

Ook gluten- of zuivelintolerantie kan de oorzaak zijn van hoofdpijn na het eten, blijkt uit onderzoek. De precieze oorzaak hiervan staat echter nog niet vast, er zal meer onderzoek naar moeten komen. Toch kan het verstandig zijn om bepaalde voedingsmiddelen links te laten liggen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Foto | iStock