Dit is waarom je dit jaar wél de griepprik gaat halen (ook al ben je topfit)

Deel dit artikel:

Als je dit jaar zestig bent geworden, heb je misschien al een uitnodiging gekregen om ergens deze herfst langs te gaan bij de huisarts voor de jaarlijkse griepprik. Er is discussie of je deze nodig hebt als gezonde zestigplusser. Toch lijken er vooral goede redenen om je gratis te laten vaccineren. En nee, daar krijg je geen griep van.

Zés-tig, dat klinkt ineens best oud. En nu word je ook al uitgenodigd om de griepprik te komen halen. Een griepprik! Dat is iets voor bejaarden en zieke mensen, toch? En niets voor een vitale vijftiger zoals jij, die eigenlijk nooit ziek is. Waarom zou je dan virusstofjes in je gezonde lichaam laten spuiten? Wie weet wat die allemaal kunnen aanrichten…

Voldoende aanwijzingen dat de griepprik helpt

Herkenbaar? Je bent niet de enige die kritisch is. Er is veel discussie over het nut van griepvaccinatie voor gezonde zestigplussers. Volgens critici is niet bewezen dat je als gezonde zestiger baat hebt bij de jaarlijkse griepprik. Ook de Gezondheidsraad erkent dat de bewijskracht voor de effectiviteit ‘niet optimaal’ is. Toch zijn er volgens de raad voldoende aanwijzingen dat vaccinatie beschermt tegen griep en de complicaties daarvan. Zo neemt het aantal griepgevallen al jaren af, wat deels is toe te schrijven aan de jarenlange vaccinatie van zestigplussers. Je kunt het een beetje vergelijken met het Rijksvaccinatieprogramma dat kinderen beschermt tegen ernstige infectieziektes. Dankzij deze gratis inentingen komen ziektes zoals kinkhoest en difterie nog nauwelijks voor (en om dat zo te houden, blijft vaccineren nodig).

Niet helemaal waterdicht

Toch heeft de griepprik wel wat minpunten. Hij is bijvoorbeeld niet honderd procent waterdicht. Ten eerste beschermt het vaccin alleen tegen griepvirussen (influenza) die dit winterseizoen naar verwachting het meest zullen heersen. Vaak kloppen de voorspellingen wel, maar er kunnen ook andere virussen opduiken die niet in het vaccin zitten. Griepvirussen hebben bovendien de slimme overlevingseigenschap om geregeld van samenstelling te veranderen. Één kleine genmutatie in een rondwarend virus waartegen je bent ingeënt en je kunt alsnog ziek worden. Maar zelfs als het virus honderd procent aansluit op de antistoffen in het vaccin, heb je nog geen garantie. Ook dan kun je ziek worden, al slaat de griep dan gelukkig meestal een stuk minder heftig toe. Daarnaast kun je nog gewoon verkouden worden of buikgriep krijgen. De griepprik beschermt alleen tegen ‘echte’ griepvirussen (influenza).

Soms lichte bijwerkingen

De griepprik kan ook bijwerkingen geven. De plek waar geprikt is, kan de eerste dag wat pijnlijk, rood of dik zijn. Dit gaat binnen één tot twee dagen vanzelf over. Soms hebben mensen de dag na de griepprik last van hoofdpijn, spierpijn, weinig energie en lichte koorts. Dit gebeurt echter vooral bij kinderen die nooit eerder griep hadden of nog nooit een griepvaccin hebben gekregen. Bij een enkeling kan ook een allergische reactie optreden. Het komt heel weinig voor, maar als je allergisch bent voor kippenei-eiwit, neomycine of gentamycine kun je het best met je huisarts bespreken of een griepprik wel verstandig is.

Geen griep van de griepprik

Sommige mensen denken dat je van de griepprik juist griep kríjgt, maar dit is niet waar. In het vaccin zitten namelijk alleen dode virusdeeltjes. Die kunnen je niet ziek maken, maar er wel voor zorgen dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Als je wél vlak na de vaccinatie griep krijgt, dan had je mogelijk al een virus te pakken of deze in de eerste twee weken na de prik opgelopen. Je lichaam heeft na de vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken. Als je binnen deze periode een virus oploopt, kun je alsnog ziek worden. En omdat het vaccin helaas niet tegen álle griepvirussen beschermt, kun je ook van een ander griepvirus ziek worden.

Extra vatbaar voor griep

Toch lijken er vooral goede redenen te zijn om gebruik te maken van dit gratis vaccin. Je merkt er misschien nog weinig van, maar met het ouder worden gaat je afweersysteem langzaam minder goed werken. Dat simpele gegeven maakt je niet alleen extra vatbaar voor griep maar ook voor de complicaties ervan, zoals een longontsteking. Vandaar dat alle mensen van zestig jaar en ouder elk jaar in de herfst een oproep krijgen voor een griepprik. Dat geldt ook voor (jongere) mensen met longaandoeningen, hart- en vaatziekten, diabetes, immuunziektes of chronisch nierfalen. Door je elk jaar te laten vaccineren, kun je bovendien helpen voorkomen dat anderen ziek worden. Hoe meer mensen zich elk jaar laten vaccineren, hoe kleiner de kans dat een nieuw griepvirus om zich heen kan slaan en jou of je moeder te pakken krijgt. Volgens de Gezondheidsraad bespaart de jaarlijkse griepprik miljarden aan ziekenhuisopnames, ziekteverzuim en sterfte.

Hoe eerder, hoe beter

De beste tijd om de griepprik te halen is nu, tussen half oktober en half november. Dit heeft met die incubatietijd van twee weken te maken. Als je de prik hebt gekregen en in de twee weken erna een virus oploopt – en die kans is groter in de herfst en winter – kun je alsnog ziek worden. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is. Maar ook in december of later kan het nog zinvol zijn om gebruik te maken van de griepprik. De afweerstoffen beschermen je ongeveer een halfjaar.

Meer informatie over de griepprik vind je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Bron | RIVM, NU.nl, Gezondheidsraad, Trouw

Meer lezen

Bekijk ook

Last van spinnen? Dankzij deze truc kom je met gemak spin-vrij het spinnenseizoen door.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 • dedude

  Ook op payrol vd farma ?

  • Chantal van Dijk

   Duidelijk idd

 • johan
 • johan

  Het nut van de griepprik is gering; de portemonnee van de huisartsenpraktijk profiteert er wel van

  De Huisarts

  Door: Joost Zaat 16 oktober 2017, 02:00

  https://s.vk.nl/s-a4521879/
  Blijf op de hoogte

  Wilt u elke week alles weten over de laatste wetenschappelijke ontdekkingen, van nieuwe planeten tot medische doorbraken? Schrijf u in voor onze gratis wetenschapsnieuwsbrief.

  uwnaam@email.nl
  OK
  Bijna is het zo ver, de jaarlijkse middag waarop we griepprikken geven. De uitnodigingen zijn de deur uit, de bestelling voor de vaccins hebben we in mei al gedaan. Vroeger was dat allemaal veel werk, maar nu is dat zo gepiept. Op die griepmiddag jassen we er in een paar uur 1.200 vaccins door.

  Ik verbaas me altijd over de gretigheid waarmee patiënten zo’n prik verwelkomen. Hoewel we pas om half vier beginnen staan de eerste wachtenden om 14.00 uur al te dringen. Het lijkt alsof we geld uitdelen, zoveel zin hebben mensen erin.

  Zelden vult een arts influenza als doodsoorzaak

  Het tegendeel is waar: wíj verdienen die middag bakken geld. Vorig jaar streken de huisartsen volgens gegevens van de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie samen bijna 34 miljoen euro op voor een of twee middagjes waarin ze bij elkaar ruim 3 miljoen griepprikken gaven.

  Echte influenza is naar, je bent er goed ziek van en je kunt er met veel pech dood van gaan. Een tv-dokter zei pas dat er afgelopen jaar 7.500 mensen overleden waren door de griep. Niemand weet dat echter precies. Het zijn schattingen in de trant van: in de winter gaan er meer en veelal oude mensen dood. Dat zal dus wel door de griep komen. Maar slechts zelden vult een arts influenza als doodsoorzaak op de overlijdenspapieren in. Influenza geeft vaak alleen het allerlaatste zetje.

  In ziekenhuizen wordt influenza nergens goed geregistreerd. Volgens het RIVM kijkt slechts één ziekenhuis patiënten met ernstige luchtweginfecties standaard na op influenza en zelfs daar vergeten ze dat vaak. Een kwart van de 124 ernstig zieke patiënten in dat ziekenhuis in het afgelopen griepseizoen had ook een bewezen influenza-infectie. 30 procent van de mensen van wie de huisarts denkt dat ze griep hebben, heeft influenza, de rest heeft een andere virusinfectie. Hoe vaak griep in het verpleeghuis voorkomt weten we niet: het RIVM ontving afgelopen jaar maar 8 monsters uit een verpleeghuis.

  Goed handen wassen helpt ook tegen de verspreiding van het griepvirus

  Toch staan er straks bij elke huisarts weer flinke rijen, want dokters hebben immers jaren beloofd dat je na een prik geen griep meer krijgt. Dat is een misverstand: in seizoenen met een goede overeenstemming tussen de dode virussen ín het vaccin en de levende, waarvan je ziek wordt, voorkomt de prik zo’n 40 procent van de influenzagevallen. Probleem is dat die ‘goede seizoenen’ in de minderheid zijn. De afgelopen jaren was er een goede match in 4 van de 11 seizoenen. In die andere 7 seizoenen is de vaccineffectiviteit maar 20 procent.

  Bijwerkingen heeft de vaccinatie nauwelijks, daarvoor hoef je het niet te laten, maar het nut van déze vaccinatie is – in tegenstelling tot die voor de mazelen – wel erg gering. Goed handen wassen helpt ook tegen de verspreiding.

  Het griepvirus, dat elk jaar een beetje anders is, is voorlopig veel slimmer dan slimme vaccinmakers. Huisartsen, die destijds de griepvaccinatie omarmden en invoerden, waren in ieder geval voor hun eigen portemonnee het allerslimst.

 • johan
 • johan

  A medical study conducted at the Ohio State University Wexner Medical Center found that women who received flu vaccines had a weakened immune system response in subsequent years.

  Lisa Christian, PhD, the lead researcher on the study, concluded, “Growing evidence shows that those who received a flu shot in the prior year have lower antibody responses in the current year.”

  The study proves yet again that the official narrative of the flu shot industry — and its complicit corporate-run media — is false and deliberately deceptive. Far from offering bulletproof protection, flu shots actually make people more vulnerable to influenza infections, which of course contributes to more people catching the flu and then falsely thinking they need more flu shots for “more protection.”

  Yet it is the flu shots themselves that are leading to an increase in influenza infections. The flu vaccine, in other words, perpetuates the myth that flu vaccines are needed by ensuring influenza spreads more rapidly than would otherwise occur. In effect, flu vaccines spread the very infections that generate more demand for flu vaccines. The structure is a “perfect” self-perpetuating medical hoax rooted in fake science and relentless media propaganda.

 • johan

  En zo zijn er tientallen voorbeelden te vinden…ook van wetenschappers dus…. ik heb al jaren geen griepprik meer en al jaren niet echt een griep gehad… weet je wat werkt.. Vit D3 4000 IE per dag …dat geeft meer bescherming dan een griepprik

 • johan
 • Els Kreuze

  Wat een leugenverhaal . Het domste wat je kunt doen is de griepprik halen. Dan weet je namelijk zeker dat je ziek wordt en daarbij allerlei kwalen oploopt. Kijk eens naar die mexicaanse griep…een grote leugen. Waarom blijven jullie die flauwekul verspreiden? Het is allang bewezen dat het alleen maar ziek maakt. Ik heb het in mijn omgeving zo vaak gezien: griepprik: de hele winter ziek!

 • jaidey

  gewoon Colloïdaal Silver bestellen , dat werkt overal tegen/voor. maar ik haal beslist geen griep prik meer , ik ben nog nooit zo ziek geweest. bah