Dipje? Volg eens een therapieprogramma via internet

Deel dit artikel:

Zit je niet lekker in je vel, maar wil je liever niet naar een psycholoog of denk je dat je klachten niet ernstig genoeg zijn? Misschien is online therapie iets voor jou. Het is vaak gratis én anoniem.

Of je nou minder wilt piekeren, beter wilt slapen, wilt stoppen met roken of je zorgen maakt over je eetgewoontes; je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaan therapieprogramma’s op internet voor. Steeds meer Nederlanders maken er dan ook gebruik van, meldt het AD. Ook voor klachten als depressie en angststoornissen. Odile Smeets, projectleider E-Health bij het Trimbos-instituut, snapt wel waarom. “Online therapie is anoniem en heel laagdrempelig: je kunt zelf kiezen wanneer je met je therapie aan de slag gaat, je hoeft er geen afspraak voor te maken en je kunt het thuis doen op een tijdstip dat jou schikt.”

Zelfstandig of met begeleiding

Volgens de projectleider werkt online therapie bij de meeste mensen net zo goed als ‘gewone’ psychotherapie. “Daar zijn veel studies naar gedaan. Onlineprogramma’s zijn absoluut effectief, vooral als er ook begeleiding wordt geboden.” Of je daar gebruik van wilt maken, bepaal je zelf. Zo ga je met een zelfhulpprogramma helemaal zelfstandig aan de slag met zelftests en oefeningen. Maar er bestaan ook intensievere therapievormen waarin je via de mail of telefonisch begeleid wordt door een huisarts, praktijkondersteuner GGZ of echte GGZ-psycholoog. Bij de huisarts krijgt je dit meestal gewoon vergoed door je zorgverzekeraar. De zelfhulpprogramma’s zijn vaak gratis.

Voor wie geschikt?

Iedereen die een beetje kan omgaan met een computer of mobiele telefoon, kan gebruik maken van online zelfhulp-of therapieprogramma’s. “Wel vergt het enige zelfdiscipline,” weet Smeets. “Het huiswerk moet je immers zelf doen. Als je begeleiding krijgt van een behandelaar kan die je wel helpen met vragen of dingen waar je tegen aan loopt.” Leeftijd speelt volgens de E-Health deskundige geen rol. “Bij het programma Kleur je Leven (voor mensen met lichte tot matige depressieve klachten, red.) was de oudste deelnemer 88 jaar en enorm enthousiast over de effecten.”

Goede internettherapieën

Het enige (luxe)probleem is het enorme aanbod, want hoe weet je nou welke online therapie een beetje deugt? “Helaas is dat aan de buitenkant niet te zien,” weet Smeets. Daarom heeft het Trimbos samen met het GGZ-veld een speciaal keurmerk opgericht, de Online Hulpstempel. Hierop kun je zien welk online hulpaanbod is gebaseerd op effectieve behandelmethoden en ook technisch goed in elkaar zit. Er staan er nog niet zo veel op, maar dit is een greep uit een aantal internettherapieën en -cursussen die Smeets alvast kan aanbevelen:

Mentaalvitaal.nl 
Een website om je ‘mentale fitheid’ te testen. Met gratis informatie, tips en adviezen en online oefeningen. Onder Tools & therapie vind je geschikte online therapieën.

Snelbeterinjevel.nl
Deze website biedt drie online trainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Een training bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om je klacht te verminderen. Het wordt aanbevolen om de oefeningen minstens vier tot zes weken te blijven doen.

Psyfit.nl 
Een onlinecursus waarbij je met oefeningen, filmpjes, tests en tips meer grip op je leven krijgt en beter leert omgaan met de druk die de omgeving op je legt. Kosten: € 29,95. Hiervoor krijg je 1 jaar onbeperkt toegang tot effectieve tools om zelfstandig je geluk te trainen.

Kleurjeleven.nl 
Een onlinebehandelprogramma voor mensen met lichte tot matige depressieve klachten, eventueel met telefonische begeleiding van een GZ-psycholoog. Duur: 8 lessen van 30 minuten en 1 opfrisles. De kosten worden door je zorgverzekeraar vergoed en vallen onder het eigen risico. Je kunt ook anoniem meedoen, dan betaal je eenmalig € 150. Je volgt dan alleen het onlineprogramma, zonder telefonische begeleiding. Sommige huisartsen bieden het programma ook aan, in dat geval zijn er geen kosten aan verbonden.

Interapy.nl
Interapy is een erkende GGZ-instelling waar je terecht kunt met allerlei psychische klachten, zoals burn-out, eetstoornissen, paniekaanvallen en problemen met rouw- en traumaverwerking. Je krijgt onlinebegeleiding van een psycholoog. De kosten van de behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar (na verrekening met je eigen risico). Hiervoor is een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Etendebaas.nl
Voor vrouwen én mannen die zich zorgen maken over hun eetgewoontes. Je krijgt onlinebegeleiding van een psycholoog en informatie over voeding en gezondheid. Duur: 3 tot 3,5 maand, daarna volgt een nazorgtraject. De kosten van de behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar (na verrekening met je eigen risico). Hiervoor is een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Rokendebaas.nl
Een onlinebehandeling met persoonlijke begeleiding om te stoppen met roken of een terugval te voorkomen. Duur: 12 weken. De kosten worden volledig vanuit de basisverzekering vergoed.

Minderdrinken.nlAlcoholenik.nl en Alcoholdebaas.nl
Minderdrinken.nl is een gratis programma voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of willen stoppen met drinken. Duur: 6 weken. Alcoholenik.nl is eveneens gratis en biedt ook begeleiding door een e-coach. Duur: 5 tot 6 weken, met e-coach tot 16 weken. Alcoholdebaas.nl biedt een kort en intensief programma. De kosten van beide programma’s worden vergoed door de zorgverzekeraar (na verrekening met je eigen risico).

Gripopjedip.nl en Pratenonline.nl
Informatie en een gratis onlinecursus voor jongeren van 16-26 jaar die last hebben van somberheid. Onder begeleiding van een deskundige krijgen jongeren huiswerkopdrachten. Duur: 6 chatsessies in een gesloten chatbox. Voor jongeren met depressieve klachten van 12 en 23 jaar is er ook pratenonline.nl. Jongeren kunnen hun verhaal kwijt op een forum en, als ze willen, chatten met een professional.

Elke week actuele gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Lees ook

Máxima en Willem-Alexander maken een lekkere lunch voor ouderen (leuke foto’s!)

Tien signalen dat je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij