De 6 symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Deel dit artikel:

Als je al een tijdje last hebt van pijn in je hand en vingers, dan heb je misschien het carpaal tunnel syndroom (CTS). Hierbij is een belangrijke handzenuw in de knel gekomen. Een operatie is dan vaak de snelste manier om van de pijn af te komen. Zo herken je de klachten.

Aan de binnenkant van je pols zit een smalle ‘tunnel’ waar een zenuw (de nervus medianus) en pezen doorheen lopen: de carpale tunnel. Deze tunnel is van nature al nauw, en er is maar een klein zwellinkje voor nodig om hem samen te knijpen en zo de zenuw af te knellen. Inderdaad, au! Zo’n verdikking of irritatie kan ontstaan als je veel moet typen of andere snelle, steeds dezelfde bewegingen met je pols of hand maakt.

Klachten carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom komt vooral voor bij vrouwen van veertig tot zestig jaar. Zo herken je de klachten:

– Pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm (zelden in de pink)
– Soms heb je klachten in je hele hand, of zelfs beide handen.
– De pijn kan doorstralen naar je arm.
– Door krachtverlies, vooral in je duimspieren, kun je dingen uit je handen laten vallen. In het begin merk je deze ‘onhandigheid’ vooral ’s ochtends, later kun je hier de hele dag last van hebben.
– ’s Nachts wordt de pijn vaak erger, waardoor je er wakker van kunt worden.
– Soms zijn de klachten zo erg, dat je sommige werkzaamheden niet meer goed kunt uitvoeren.

Behandeling

Als je veel van de genoemde klachten herkent, dan is het voor je huisarts meestal zo klaar als een klontje dat je het carpaal tunnel syndroom hebt. Je hebt dan verschillende opties, zoals wachten tot de pijn vanzelf overgaat (wat bij een kwart van de mensen binnen een jaar gebeurt) of opereren. Hierdoor krijgt de beknelde zenuw meer ruimte. Het merendeel van de patiënten merkt hierna duidelijke verbetering. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving – met een klein half uurtje sta je weer buiten. Lees hier meer over de diagnose en behandeling van het carpaal tunnel syndroom. 

Bron | IsalaJeroen Bosch ZiekenhuisThuisarts.nlziekenhuis.nlNederlandse Vereniging voor Neurochirurgie
Foto | iStock