Is honing gezonder dan suiker?

Deel dit artikel:

‘Honing is gezond!’ Googel op het internet en de supergezonde eigenschappen van honing vliegen je om de oren. Betekent dit dat we beter honing in plaats van suiker in onze thee kunnen doen? Margriet vraagt het de bioloog.

Ja, honing heeft een bewezen heilzame werking, weet Tineke Creemers, bioloog en directeur van een expertisecentrum dat medicinale honing ontwikkelt. Maar: dit geldt alleen voor de huid. “De enzymen in honing hebben een bacteriedodende werking, waardoor wondjes sneller en mooier kunnen genezen,” aldus de bioloog.

‘Het blijft suiker’

Of het éten van honing ook gezond voor je is, daarvan zijn wetenschappers echter minder overtuigd. “Er zijn wel aanwijzingen dat honing in vergelijking met suiker minder glucoseschommelingen in het bloed veroorzaakt,” vertelt Creemers. “Maar het blijft suiker, dus je moet er niet te veel van eten.” Volgens het Voedingscentrum verwerkt je lichaam honing ook op dezelfde manier als gewone suiker. Wel bevatten vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop net iets minder calorieën, omdat het ook water bevat. Verder zitten in honing meer mineralen, zoals kalium, zink, calcium, dan in gewone suiker. Volgens de Voedingswaardetabel zit er zelfs een beetje vitamine C in.

Overleven

Het antibacteriële effect van honing zal volgens Creemers echter weinig uithalen in je lichaam. “Mijn overtuiging is dat de honing ergens minimaal een half uur tot een uur moet zitten, zodat de honingenzymen hun werk kunnen doen. Maar we hebben geen idee hoelang de honingenzymen in je maag kunnen overleven.”

Maar wél verzachtend voor de keel

Toch kan honing wel degelijk heilzaam werken bij een pijnlijke keel. Zo zijn er volgens Creemers ‘sterke aanwijzingen’ dat de antioxidanten in honing de keel verzachten. “Ik doe het zelf soms ook in de thee, met name als ik keelpijn heb of me een beetje slap voel. Of in een griepdrankje met citroen en paracetamol. Het verzacht en het is gewoon lekker.”

Al schijn je bij hoest weer beter op een stukje pure chocolade te kunnen zuigen. Ook lekker.