Afvallen? Wandelen werkt uiteindelijk vaak beter dan hardlopen

Deel dit artikel:

Hardlopen is gezond. Maar als je wilt afvallen, hoef je echt niet de longen uit je lijf te rennen: uiteindelijk maakt het op de weegschaal zelfs nauwelijks uit of je tijdens een dieet wel of niet hebt gesport. Wandelen lijkt zelfs veel effectiever. 

Als we de lijstjes mogen geloven, is hardlopen een gigantische calorieverslinder. In een uurtje kan een vrouw van zeventig kilo er zo’n 560 calorieën mee verbranden. Dat zijn bijna twee stukken appeltaart!

Minder eten werkt het best

Dat klinkt enorm verleidelijk. En hardlopen ís natuurlijk ook kerngezond. Maar als je het vooral doet – of (weer) wilt gaan oppakken – omdat je meer wilt afvallen, moeten we je uit de droom helpen. Want uiteindelijk zal het op de weegschaal nauwelijks uitmaken of je tijdens een dieet wel of niet de benen uit je lijf hebt gerend. Veruit de meeste kilo’s verlies je namelijk door gewoon minder te eten.

Van sporten val je nauwelijks extra af

Kijk maar eens naar onderstaande tabel van de National Weight Control Registry, een grootschalige Amerikaanse studie onder ruim tienduizend afvallers: de mensen die alleen minder zijn gaan eten, zijn bijna net zo veel afgevallen als mensen die daarnaast ook zijn gaan sporten. Kortom: sporten mag dan voor heel veel dingen gezond zijn, maar voor dat kleine beetje extra gewichtsverlies hoef je je echt niet enorm in het zweet te werken.

Sporten maakt hongerig

Een vervelende bijwerking van een flinke work-out is namelijk dat die vaak hongerig maakt. Zo toont een Amerikaanse studie uit 2009 aan dat mensen na het sporten méér gingen eten omdat ze er meer honger van hadden gekregen. Vaak overschatten we ook hoeveel calorieën we verbruiken, waardoor we onterecht denken dat we wel wat lekkers hebben verdiend. Er zijn zelfs aanwijzingen dat je serieus luier kunt worden van sporten. Zo nemen sommige mensen in het dagelijks leven bijvoorbeeld vaker de lift in plaats van de trap, omdat ze toch drie keer per week naar de sportschool gaan.

De vijf voorwaarden om succesvol af te vallen

Wat is dan wél de beste manier om af te vallen? Ook dat wordt voortdurend gepolst in de National Weight Control Registry. Mensen die erin zijn geslaagd om blijvend gewicht te verliezen, hebben vijf dingen met elkaar gemeen:

  1. Ze wegen zichzelf minstens één keer per week.
  2. Ze letten op de calorieën (vrouwen nemen hooguit tweeduizend calorieën per dag tot zich).
  3. Ze gebruiken geen volvette voedingsmiddelen.
  4. Ze eten kleine porties.
  5. Ze bewegen veel (als aanvulling op hun caloriearme dieet).

Voedingscentrum: ‘Minder eten sneller effect’

Wat opvalt, is dat deze mensen vooral op de calorieën letten. Ook het Voedingscentrum stelt dat het aanpassen van je voedingspatroon ‘de eerste en belangrijkste stap’ is als je wilt afvallen. Dat betekent gezonder eten volgens de Schijf van Vijf, kleinere porties en minder calorieën per dag, zo lezen we op de website. ‘Gezonder eten heeft veel meer en sneller effect dan alleen meer bewegen of sporten.’

Wandelen is gezond én beter vol te houden

Het állerbest is natuurlijk een combinatie van minder eten en meer bewegen, zoals de succesvolle afvallers hebben gemerkt. Liefst een uurtje per dag. Al is het maar omdat beweging goed is voor je hart- en bloedvaten, botten, hersens en je humeur. Maar die gezondheidsvoordelen krijg je volgens de Gezondheidsraad ook van een gezellige wandeling, wat voor de meeste mensen beter vol te houden is dan hardlopen of elke week weer naar die sportschool. En wie lekker in beweging blijft, kan nog meer afvallen én veel beter op gewicht blijven.

Wandelen grotere vetverbrander dan gedacht

Nog meer goed nieuws voor iedereen die niet van intensief sporten houdt, maar wel wil afvallen. Met wandelen verbranden veel mensen namelijk meer calorieën dan altijd gedacht, toont een Amerikaanse studie aan. Wie flink doorstapt, kan volgens de onderzoekers in een uurtje zelfs een groot stuk appeltaart met slagroom wegwerken. Maar dat laatste is wellicht een beetje overschat…

Toch graag hardlopen? Dit is een handig hardloopschema voor beginners

Bron | Vox.com
Beeld | iStock

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

BewarenBewaren