Aardappels of pasta, wat kun je beter eten?

Deel dit artikel:

Pinterest

Ze bevatten allebei koolhydraten. Maar wat kun je beter eten als je wilt afvallen? Aardappels of pasta?

Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. “Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten.”

Heel veel vitamine A

Aardappels bevatten daarnaast veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit. Zoete aardappels zijn zelfs zeer rijk aan vitamine A. Kortom: “Een warme maaltijd met aardappels, groente en een eiwitbron – zoals vlees, vis, peulvruchten of een andere vleesvervanger – is daarom een prachtige maaltijd, zeker als je aan je gewicht wilt werken!”

Wel gekookt dan

Eet bij voorkeur wel gekookte aardappelen. Gepureerd en gebakken bevatten aardappelen veel meer calorieën, omdat je er dan boter en melk bij doet en ze in vet bakt of frituurt. Ga je toch een dagje voor lekker? Margriet weet hoe je die ‘plastiekerige’ aardappelschijfjes wél krokant krijgt!

Volkoren pasta ‘ook prima’

Wil je wel pasta en rijst? Kies dan voor zilvervliesrijst en volkoren pasta, weeg deze van tevoren goed af en eet er extra groentes bij. Dan heb je volgens de diëtiste ook een ‘prima, slanke maaltijd’. Harkema: “Met pasta en rijst schep je alleen al gauw teveel op en krijg je vaak ongemerkt extra calorieën binnen, zoals de kaas en ketjap die we er nogal eens doorheen roeren. Dat zul je met gekookte aardappelen minder snel doen.”

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Deze dove vrouw zingt zichzelf direct naar halve finale America’s Got Talent!

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Rianne Marijs