9x giftig eten waarvan je (misschien) niet wist dat het dodelijk kan zijn

Deel dit artikel:

Van de pitjes van een peer tot de kroontjes van tomaten. Soms bevatten heel gewone dingen letterlijk doodenge bestanddelen. En dan bestaat er ook nog totaal giftig eten, zoals levende octopus (populair in Zuid-Korea) of de Japanse kogelvis.

Geen reden om je zorgen te maken, wel om je te verbazen. We gaan het lijstje af. Wist jij dat dit giftig was?

1. Tomaten

Het vruchtvlees van de tomaat is volledig onschuldig. Maar de steel en bladeren bevatten een gif dat onder andere ernstige buikpijn en krampen kan veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je altijd het kroontje weghaalt.

2. Aardappel

De aardappelen die je in de supermarkt kunt kopen zijn natuurlijk allesbehalve giftig. Maar wist je dat het eten van een groene aardappel dodelijk kan zijn? Net zoals het drinken van aardappelbladthee.

3. Kersenpitten

De pitjes van kersen bevatten waterstofcyanide, een stof die je echt niet binnen wilt krijgen. Ook de pitten van een pruim, peer of abrikoos kun je daarom beter uitspugen.

4. Rabarber

Rabarber kun je zonder gevaar eten, zolang je eerst maar de giftige bladeren eraf haalt.

5. Amandelen

Amandelen zijn gezond en superlekker. Maar zorg er altijd voor dat je behandelde amandelen eet. Waarom? Rauwe amandelen bevatten cyanide, een gifstof die bij het professioneel verhitten gelukkig compleet verdwijnt.

6. Vlierbessen

Hoewel vlierbessen worden gebruikt in verschillende dranken en medicijnen, kun je ze niet zomaar opeten: vers geplukt veroorzaken ze hevige en gevaarlijke buikkrampen.

7. Kogelvis

Dit visje ziet er niet alleen gevaarlijk uit, maar is ook levensgevaarlijk. De kogelvis heeft een agressief gif in zijn huid en organen dat je kan verlammen en zelfs kan doden. Deze vis mag dan ook alleen worden geserveerd door Japanse koks die een speciaal examen hebben afgelegd.

8. Sannakji

In de Koreaanse keuken serveren ze nog weleens levende octopus, ook wel bekend als Sannakji. Ook dit gerecht is levensgevaarlijk: als je niet goed kauwt, loop je het risico dat de zuignappen in je keel blijven vastplakken.

9. Aki

Deze exotische vrucht is pas eetbaar wanneer de vrucht rijp is en hij vanzelf in drieën opensplijt. De zaden en onrijpe zaadmantels zijn giftig en moeten eerst professioneel worden verwijderd, net als de schil. Vanwege die giftige zaden is import van de vrucht in nogal wat landen verboden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | delish.com
Foto | iStock