3 manieren om je bruine vetweefsel te activeren (en sneller af te vallen)

Deel dit artikel:

Bruin vet? Hoe meer, hoe beter! Want bruine vetcellen slaan geen vet op, zoals gewone (witte) vetcellen dat doen, maar verbranden het juist. En er zijn drie manieren om dit bijzondere vetweefsel te activeren.

Bruin vet is bruin van kleur door het grote aantal mitochondriën (energieomzetters) dat deze vetcellen bevatten. Bruin vetweefsel zet calorieën om in warmte. We hebben het allemaal, maar bij veel volwassenen staat dit bijzondere vetweefsel in de slaapstand.

Bruine vetcellen activeren

Door je bruine vet weer te activeren kun je je ruststofwisseling verhogen, waardoor je sneller kunt afvallen. Onderzoekers van het LUMC hebben zelfs aangetoond dat het activeren van bruin vet het cholesterolgehalte verlaagt en zo slagaderverkalking remt. Daar willen we wel meer van hebben dus!

1. Kou

Kou blijkt voorlopig veruit de beste manier om de aanmaak van bruin vet te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat mensen wel tot vijftien procent meer energie verbruiken in koude omstandigheden. En het mooie is dat we niet enorm hoeven te bibberen van de kou om dit effect te bereiken. Volgens de onderzoekers werkt het al bij 17 of 18 °C, dus in de winter is het voor veel mensen al voldoende om de verwarming 2 of 3 °C lager te zetten of zich wat luchtiger te kleden. Regelmatig koud (af)douchen zou ook kunnen werken.

2. Pittig eten

Er zijn aanwijzingen dat het stofje capsaïcine, die bijvoorbeeld in chilipepers voorkomt, het bruine goedje kan stimuleren. Pittig eten zou dus mogelijk kunnen bijdragen aan sneller gewichtsverlies. Kom maar op met die sambal!

3. Eiwitrijk voedsel

Uit een studie blijkt dat het aminozuur arginine de aanmaak van bruin vetweefsel stimuleert. Arginine zit in eitwitrijk voedsel zoals kwark, noten, zaden en pitten, kaas, melk en in peulvruchten. Sowieso kan een eitwitrijk eetpatroon helpen om niet te veel calorieën binnen te krijgen. Eiwit verzadigt goed, waardoor je minder snel trek krijgt.

Bron | Gezondgids Consumentenbond (augustus 2018), Voedingscentrum, Hartstichting. iStock (foto)

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.