10 dingen waarvan je dácht dat ze vegetarisch waren. Niet dus!

Deel dit artikel:

Wil jij er zeker van zijn dat je geen vis of vlees binnenkrijgt? Dan is het verstandig om eens vaker de ingrediëntenlijst van een product te bekijken. Er zijn namelijk heel wat voedingsmiddelen en drankjes die op het eerste gezicht vegetarisch lijken, maar dat niet zijn.

Wij zetten tien producten met verrassende ingrediënten voor je op een rij.

1. Rode snoepjes

Eigenlijk is al het snoep en ijs (en soms ook yoghurt) dat een rode of rozige kleur heeft gekregen, niet vegetarisch. Hun chemische rode kleurtje is afkomstig van de kleurstof ‘karmijn’, dat weer is gemaakt van de schildluis. Deze rode luis wordt fijngestampt en vervolgens in allerlei voedingsmiddelen gestopt die een rode of roze tint hebben.

2. Bier

Je zou denken dat bier alleen bestaat uit water, graan, hop en gist en dus zo vegetarisch is als maar zijn kan. Nee dus. Aan sommige biersoorten wordt ook nog vislijm toegevoegd, een stof afkomstig uit de gedroogde zwemblaas van een vis. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat het bier mooi helder wordt. Omdat producenten niet verplicht zijn om dit te melden, kun je dit helaas niet altijd terugvinden op de ingrediëntenlijst. Wel is bekend dat het merk Guinness vaak gebruikmaakt van vislijm.

3. Wijn

Ja, ook in wijn zit weleens vislijm.

4. Parmigiano-reggiano

Een kaasje op z’n tijd is natuurlijk heerlijk, en lijkt de perfecte keuze als je geen vlees of vis wilt eten. Maar wist je dat niet alle kaasjes vegetarisch zijn? Om kaas een vaste structuur te geven, wordt stremsel gebruikt. En dat wordt gemaakt van een enzym dat wordt gewonnen uit de maag van pasgeboren kalveren, geiten of lammeren. Dierlijk stremsel komt vooral voor in kaasjes zoals parmigiano-reggiano of pecorino-romano.

5. Geraffineerde witte suiker

Je zou het niet verwachten, maar zelfs suiker is niet helemaal vrij van dierlijke producten. In geraffineerde witte suiker worden nogal eens de resten van dierlijke boten verwerkt. Deze suikersoort is afkomstig uit suikerriet en komt tijdens het verwerkingsproces in aanraking met piepkleine kooltjes van koeienbeenderen. Het overgebleven suikersap dat wordt verwarmd en daarna kristalliseert, wordt vervolgens gefilterd en gebleekt met behulp van beenderkool. Hierdoor komt suiker aan die hagelwitte kristalkleur. Wil je suiker die echt vegetarisch is, zoek dan nog even verder. Want die is tegenwoordig steeds vaker te koop.

6. Worcestersaus

Worcestersaus wordt vaak gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. En ook voor deze saus geldt: hij is allesbehalve vegetarisch. Traditionele Worcestersaus bevat ansjovis, al zijn er steeds meer vegetarische varianten verkrijgbaar.

7. Maissnacks

Dit soort snacks bevatten vaak gelatine, wat onder andere gemaakt wordt van de bot en huid van koeien en varkens. Maissnacks zijn dus over het algemeen niet vegetarisch.

8. Vanille-ijs

Het vanille-aroma dat vanille-ijs zijn herkenbare smaak geeft, is meestal niet afkomstig uit vanillepeulen. Producenten gebruiken in plaats daarvan vaak bevergeil, dat heeft een vergelijkbaar aroma en is stukken goedkoper. Het is ook wel bekend als ‘castoreum’. Bevers scheiden het af en gebruiken het om hun huid mee in te vetten. Het wordt geproduceerd door een klier die zich tussen de anus en geslachtsorganen van de diertjes bevindt.

9. Chips

Ja, zelfs bij chips moet je eraan geloven… Als je weipoeder op de ingrediëntenlijst van een zak chips ziet staan, is de kans groot dat de inhoud niet strikt vegetarisch is. Wei is namelijk een bijproduct van kaasbereiding en dus in contact geweest met dierlijk stremsel.

10. Pesto

Ook voor het maken van pesto wordt vaak dierlijk stremsel gebruikt. Wil je het helemaal vegetarisch houden? Bij veel bio-supermarkten kun je pesto kopen die geen enkel dierlijk bestanddeel bevat.

Bron | delish.com
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen