Aubergineteefjes
- 1 lente-uitje, in dunne ringen
- 1 groene chilipeper, schoongemaakt, in flinterdunne ringen
- 4 el rauwe techina (sesampasta/tahin)
- 1 el citroensap
- 4 dikke sneden robuust (zuurdesem)brood
- olijfolie
- 2 rijpe tomaten
Meng met een garde de rauwe techina met het citroensap in een ruime kom. De techina wordt steeds stugger. Voeg geleidelijk scheutjes water toe. De saus moet een fractie dikker zijn dan gewoonlijk (denk aan chocoladepasta). Breng op smaak met een snuf zout. Besmeer de sneden brood met techina en beleg met een halve geroosterde aubergine. Druk aan. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de sneden brood op hoog vuur aan de auberginekant. Wip het brood na 12 min. iets omhoog om te controleren of er al een fraai bruin korstje zichtbaar is. Keer het brood om en bak nog eens 1 min. totdat de onderkant knapperig is. Breng de aubergineteefjes op smaak met een goede snuf grof zout en knijp over elke boterham een halve tomaat uit (bewaar het vruchtvlees voor een salade). Bestrooi met lente-ui en chilipeper en dien op.
Land zonder melk en honing
Na zijn prijswinnende kookboek TLV stortte Jigal Krant zich op de veganistisch Tel Aviv - vegan hoofdstad van de wereld. TLV Vegan is een kookboek, leesboek en journalistieke speurtocht naar het hoe en waarom van deze veganistische revolutie. € 34,99 (Nijgh Cuisine)