Margriet logo
zuiniger koken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zuiniger koken: met déze 9 simpele tips bespaar je geld

In deze tijd, waarin alles duurder en duurder wordt, is elke bespaartip welkom. Verwarming omlaag, korter douchen, maar ook: zuiniger koken. Met deze kleine aanpassingen bespaar je energie (en dus geld).

Alle kleine beetjes helpen.

Afhankelijk van gas

Veel Nederlanders zijn voor het koken en het verwarmen van hun huis afhankelijk van aardgas. En hoewel Nederland in 2050 grotendeels aardgasvrij moet zijn, duurt het bij veel mensen nog even voordat ze aan de beurt zijn. Nu de gasprijzen de pan uit rijzen, zoeken we massaal naar manieren om ons energieverbruik te verlagen. Gelukkig kun je ook in de keuken een aantal kleine aanpassingen doen om energie te besparen. Het is niet veel, want met koken verbruik je maar twee tot drie procent van je jaarlijkse gasverbruik, maar tóch. Zuiniger koken? Deze tips helpen je vooruit.

Zuiniger koken: 9 simpele tips

  1. Een open deur, maar kies - als het kan - voor een elektrische kookplaat.
  2. Gebruik een snelkookpan, want daarmee bespaar je tijd én energie.
  3. Kook met een deksel op de pan. Je gebruikt dan twee tot drie keer minder energie. Haal de deksel niet te vaak van de pan, want dan gaat er warmte verloren.
  4. Verkies een magnetron boven een oven, want die is energiezuiniger. Heb je de oven nodig? Gebruik dan een heteluchtoven en geen boven- en onderwarmte.
  5. Zet het gas niet te hoog. Met half of laag gas gebruik je 60 procent minder energie. Ook handig: bij sommige gerechten, zoals saus of rijst, kun je het gas eerder uitzetten. Het gaart nog even na in de hete pan.
  6. Gebruik eens een slowcooker, (stoom)oven of airfryer om een maaltijd te bereiden.
  7. Kook niet in onnodig veel water, want dan duurt het langer voordat het kookt. Gebruik liever een kleine pan als dat mogelijk is. Extra tip: kook het water in de waterkoker, dat gaat nog sneller.
  8. Maak een flinke hoeveelheid eten en vries porties in. Dan hoef je voor meerdere maaltijden maar één keer gas te gebruiken.
  9. Ontkalk je waterkoker en koffieapparaat regelmatig. Zo verbruikt hij minder energie.

Bron | Voedingscentrum, Eetspiratie

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden