Margriet logo
Zoveel tijd ben je kwijt met het voorbereiden van de kerstklassiekers. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel voorbereidingstijd hebben déze kerstklassiekers nodig

Bij de feestdagen hoort veel lekkers om je vingers bij af te likken. Maar dat heerlijke eten tovert zichzelf niet op tafel. Er kan best wat stress komen kijken bij het voorbereiden van het kerstdiner. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt om typische kerstrecepten voor te bereiden.

Staan varkenshaas en stoofperen ook bij jou op het menu?

1. De voorbereidingstijd van rollade

Haal de rollade ongeveer een uur van tevoren uit de verpakking. Op die manier kan het vlees op kamertemperatuur komen. Pak een vel keukenpapier en dep het vlees droog. Daarna bestrooi je de rollade met peper en zout.

2. Stoofperen

Om stoofperen voor te bereiden heb je ongeveer een kwartier nodig. Allereerst schil je de peren, de steeltjes kun je laten zitten. Dat staat ook feestelijker op tafel. Doe rode wijn, suiker, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in een pan. Doe de peren erbij en vul het geheel eventueel aan met wat water.

3. Kipragout met champignons

Trek in een pasteitje met ragout tijdens de feestdagen? Dan heb je ongeveer tien minuten nodig aan voorbereidingstijd. Je begint met het snipperen van een ui. Daarna doe je een klontje boter in de pan en fruit je dit op zacht vuur. Daarna doe je er bouillon, foelie, tijm, citroensap en zwarte peper bij. Dit breng je aan de kook. Na deze voorbereidingen kun je het gerecht bereiden met kipfilet.

4. Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen is een echte kerstklassieker. Qua voorbereidingstijd heb je in totaal zo’n twee uur nodig. Je bent ongeveer vijftien minuten bezig met het maken van de marinade en het vullen van de kalkoen. In de rest van de tijd kan de kalkoen op kamertemperatuur komen. Het voorbereiden doe je zo: maak een marinade van sinaasappelsap, knoflook, honing, mosterd en olie. Doe er wat rozemarijn, peper en zout bij. Haal vervolgens de kalkoen uit de koelkast en dep droog met wat keukenpapier. Daarna vul je de kalkoen met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade. Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede. Nu laat je de kalkoen ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen.

Bron | Albert Heijn, 24 Kitchen, Eef kookt zo,

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden