Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel plastic krijg je binnen via een simpel theezakje

De meeste theezakjes worden tegenwoordig van plastic gemaakt. Maar weet je eigenlijk wel wat er met dat plastic gebeurt als je het in je kopje met heet water doopt?

Wetenschappers van twee Canadese universiteiten besloten om de uitwerking van vier verschillende plastic theezakjes nauwkeurig onder de loep te nemen. Hieruit bleek dat het warme drankje vele malen meer deeltjes micro- en nanoplastics bevatte, dan vooraf werd gedacht.

Miniscule stukjes plastic

Volgens de wetenschappers laten de theezakjes, wanneer ze worden gedoopt in water van 95 graden celsius, ongeveer 16 microgram aan plastic in het water achter. Deze hoeveelheid bestaat gemiddeld uit 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic. Dit laatste is een nog kleinere vorm van plastic dan microplastic. Volgens mede-auteur Nathalie Tufenkji verklaart dat mede waarom de hoeveelheid zo groot is. “Eerdere studies waren meestal gericht op deeltjes groter dan 100 micrometer, terwijl wij keken naar veel kleinere deeltjes.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Geen reden tot paniek

De wetenschappers wilden niet bekend maken welke merken thee zij voor hun onderzoek hebben gebruikt. Toch is er volgens universitair hoofddocent Agrotechnologie en Voedingswetenschappen Hans Bouwmeester, nog niet direct reden tot paniek. “16 microgram lijkt wellicht veel, maar een korrel suiker weegt 1 milligram. Het gaat dus om een fractie van één suikerkorrel.” Uit proefdieronderzoeken blijkt bovendien dat we maar één of twee procent van de deeltjes opnemen in ons lichaam. De rest verlaat het lichaam direct via de ontlasting. “We weten echter nog te weinig over het vrijkomen van chemische stoffen die in en aan de deeltjes zitten”, zegt Bouwmeester. “Als je chronisch wordt blootgesteld aan een toxische stof kan dat toch een risico inhouden.”

Watervlooien

De Canadese wetenschappers doen ook geen uitspraken over de mogelijke effecten die deze microplastics hebben op de gezondheid van de mens. Wel liet een proef met watervlooien zien dat de insecten anders gingen zwemmen. Ook was er sprake van een verandering van een anatomische ontwikkeling van de watervlooien.

Lees ook

Dít is wat je moet weten over hormoonverstoorders

Bron| Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden