Margriet logo
Paaseieren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel paaseieren kun je eten om één kilo aan te komen

Het is bijna Pasen en dus kunnen we genieten van de lekkere (en verslavende) paaseieren. Als je eenmaal aan deze lekkernij begint, is stoppen lastig. Daarom vroegen we diëtist Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan het volgende: hoeveel paaseieren kun je eten voordat je één kilo aankomt?

Om erachter te komen hoeveel paaseieren je kunt eten voordat je één kilo aankomt, moet je weten wat de gemiddelde dagelijkse kilocaloriebehoefte van vrouwen is. “Eén kilo vet staat gelijk aan 7000 kilocalorieën. Voor vrouwen is de gemiddelde dagelijkse behoefte 2000 kilocalorieën,” legt Desiré van der Kruk uit. “Omgerekend betekent dit dat je op een dag 9000 kilocalorieën moet binnenkrijgen om één kilo aan te komen.”

Paaseieren eten

Vertalen we dit naar een hoeveelheid paaseieren, dan kun je volgens Desiré ongeveer 159 paaseieren eten om één kilo in vet aan te komen. “We hebben het dan over de standaard paaseieren: melk, puur en wit. Zo’n eitje bevat ongeveer 44 kilocalorieën.” Toch is er volgens de diëtist wel een kanttekening. “Dit is een standaard berekening. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel je aankomt. Zo hangt het af van je eigen metabolisme, maar ook of je bijvoorbeeld medicijnen slikt. Verder is het goed om te weten dat gewichtstoename vooral op de langere termijn voorkomt en niet als je één keer veel paaseieren eet.”

Calorieën verbranden

Wil je toch van die extra kilocalorieën af? Dan kun je met een paar simpele oefeningen een goed resultaat behalen. “Voor de paaseieren geldt het volgende: als je vijf minuten fietst met een gewicht van 70 kilo dan verbrand je ongeveer 47 kilocalorieën. Een eitje fiets je er dus snel af,” vertelt Desiré. Ga je liever wandelen? Dat is ook een optie. “Met twintig minuten wandelen verbrand je één paaseitje.” Maar, benadrukt Desiré: “Het hangt af van je gewicht hoe snel je kilocalorieën verbrandt. Iemand van tachtig kilo, verbrandt meer kilocalorieën met een activiteit dan iemand van vijftig kilo.”

Andere paaslekkernijen

Desiré berekende ook van andere paaslekkernijen hoeveel stuks je kunt eten om één kilo in vet aan te komen. Dit komt bovenop je normale voedingsinname.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden