null Beeld

Zout toevoegen aan gerechten: wanneer doe je dat precies?

In veel recepten staat vaak dat je vooraf ingrediënten op smaak moet brengen met zout. Soms vergeet je dit en voeg je het achteraf toe. Maakt dit verschil in smaak? De experts van Chefs Circle zochten uit wanneer je het beste zout kunt toevoegen aan een gerecht.

Handig om te weten!

Zout toevoegen

In veel recepten staat vaak dat je zout moet toevoegen. Aan het kookwater van de pasta, de groenten voordat ze de oven in gaan of op biefstuk voordat je het gaat bakken. Maar stel dat je dit pas achteraf doet, geeft dit dan hetzelfde effect? In de testkeuken van Chefs Circle voerden ze een experiment uit. Ze roosterden worteltjes in de oven die vooraf werden gezouten en vergeleken dit met worteltjes die achteraf werden gezouten. Ook vergeleken ze een runderstoofschotel waarbij voor het stoven zout werd toegevoegd en ook achteraf.

Resultaten

De worteltjes die vooraf zijn gekruid, smaakten veel lekkerder dan de worteltjes die achteraf werden gekruid. De chefs proefden het verschil doordat de ingedriënten echt in de worteltjes zijn gaan trekken. De wortels die achteraf werden gezout, smaakten veel zouter terwijl dezelfde hoeveelheid was gebruikt. Dit geldt ook bij de runderstoofschotel. Door het achteraf toevoegen van het zout, trok de smaak niet goed in. De runderstoofschotel die vooraf was bestrooid met zout, smaakte alsof het precies goed op smaak was gebracht.

Lees ook

Zeezout, Keltisch zout of juist Himalayazout: wat is de gezondste soort?

Intrekken

De resultaten zijn goed te verklaren en zijn zelf ook gemakkelijk te proeven. Als je zout vooraf toevoegt aan het gerecht en het daarna verwarmt, dan trekt het ingrediënt in het gerecht. Achteraf gebeurt dit niet, dan blijft het zout aan de buitenkant van het eten zitten waardoor het gerecht een zoute smaak krijgt.

Als je wilt dat je eten perfect op smaak is, kun je het dus beter van tevoren met kruiden bestrooien zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com, Chefs Circle

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden