verschillende katers alcohol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zorgen verschillende soorten alcoholische drankjes voor verschillende katers?

Dat ene drankje dat je voorgoed laat staan omdat het je doet denken aan de ergste kater van je leven: iedereen heeft ‘m wel. Maar klopt het ook echt dat je van verschillende soorten alcohol verschillende katers krijgt? Deze dokter meent van wel.

Al heeft de hoeveelheid alcohol natuurlijk de grootste invloed op de ernst van je kater.

Krijg je verschillende katers per soort alcohol?

Het Britse Stylist onderwierp voedingsdeskundige Dr. Sunni Patel aan een paar vragen, en liet hem mythes rondom katers ontkrachten of bevestigen. En wat blijkt? De soort alcohol die je drinkt heeft wel degelijk invloed op de ernst van je kater, als je het hem vraagt. Zo kan een wijnkater een stuk erger voelen dan bijvoorbeeld een bierkater, omdat wijn meer stofjes zoals methanol bevat die voor hoofdpijn kunnen zorgen. Hetzelfde geldt voor sterke dranken: van transparante drankjes (denk wodka, denk gin) krijg je in principe een minder erge kater dan van donkere drankjes (denk cognac, denk likeur) vanwege de lagere hoeveelheid chemicaliën toegevoegd in het fermenteerproces. Maar, zo nuanceert Patel, de hoeveelheid alcohol die je drinkt is natuurlijk allesbepalend. Wie slechts één glas cognac drinkt, zal logischerwijs een minder erge kater hebben dan iemand die zes glazen van een transparante drank achterover slaat.

Lees ook: Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Makkelijk te drinken

Dan speelt ook de snelheid waarmee je glas leeg is nog een rol: hoe makkelijker een drankje te drinken is, hoe hoger de kater zal zijn. Patel noemt ‘Baileys drunk’ zijn als voorbeeld. Wat hij daarmee bedoelt? Zoete likeurtjes als Baileys worden vaak gedronken in de koffie of chocolademelk, waardoor ze makkelijker weg te drinken zijn. Dit zorgt er in combinatie met het hoge alcoholpercentage voor dat de kater the day after erger dan ooit lijkt.

Champagnekaters

Extra slecht nieuws is er voor liefhebbers van bubbels: wie ernstige katers wilt vermijden, laat haar glas prosecco of champagne beter staan. Patel legt uit: ‘Het drinken van alcohol in combinatie met bubbels kan leiden tot een hoger alcoholvolume in je bloed, omdat het toegevoegde volume van de bubbels ervoor zorgt dat je maag de alcohol eerder naar de dunne darm toestuurt. Hier wordt de meeste alcohol opgenomen in het bloed, en door de bubbels gebeurt dit sneller dan normaal.’

Bron | Stylist

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden