null Beeld

Zomerrecept:Turkse rijstkoekjes met tzatziki

Deze vegetarische 
rijstkoekjes met kikkererwten, harissa en bosui zijn lekker pittig van smaak. Je eet ze met tzatziki en een groene salade.


Dit heb je nodig (voor 4 pers.):

voor de koekjes:

-150 g witte rijst versgemalen peper,

-zout

-2 tenen knoflook

-2 bosuitjes grof gesneden

- 1 el harissa 1 blik kikkererwten, uitgelekt

- 2 el verse koriander, fijngesneden

- zonnebloemolie

voor de tzatziki:

- 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd

- 1 teen knoflook, uit de pers

- 2 el fijngesneden dille

- 2 el fijngesneden munt

- 400 g Griekse yoghurt 10% vet, uitgelekt

Deze boodschappen lekker snel in huis halen? Bestel de ingrediënten voor dit recept op AH.nl

Zo maak je het:

Rasp voor de tzatziki de komkommer grof en pers al het vocht eruit*. Meng de knoflook en de kruiden door de yoghurt en schep de komkommer erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Dek af en zet koel weg tot gebruik.

Kook voor de koekjes de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat droog stomen. Doe de knoflook, bosui, harissa en 150 g van de kikker-erwten in een keukenmachine en maal tot een kleverige substantie. Meng het kikkererwtmengsel met de droge rijst en voeg de koriander, de rest van de kikkererwten en zout naar smaak toe. Vorm met schone handen 10-12 platte koekjes. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Pas wel op, kikkererwten kunnen spatten.

Verdeel de koekjes over borden en geef de tzatziki erbij. Lekker met een salade met avocado, aangemaakt met olie en azijn of met een dressing van de tzatziki besprenkeld met olijfolie.

*doe de komkommer in een schone theedoek en wring deze goed uit.

Bereidingstijd: ± 40 min.

Voorbereidingstip: Je kunt de koekjes zover voorbereiden dat je ze alleen nog hoeft te bakken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. De tzatziki kun je helemaal van tevoren maken.

productie: colette beyne. styling: judith baehner. fotografie: eric van lokven. bereiding: goran todorovic. receptuur: gees van asperen.

null Beeld

Dit recept komt uit Margriet 28 (2016). Hierin vind je nog veel meer heerlijke recepten. Dit extra dikke zomernummer nabestellen? Dat doe je via Tijdschrift365

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden