null Beeld

Zó wordt verantwoorde zalm gekweekt

- In samenwerking met DOE MAAR LEKKER DUURZAAM -

Heerlijk, pasta of curry met verse zalm. Maar hoe wordt verantwoorde zalm eigenlijk gekweekt? Culinair expert Colette Beyne reisde af naar de fjorden van Noorwegen, om het met eigen ogen te zien. En Quinty Trustfull deelt haar favoriete zalmrecept met ons.

Colette: "Indrukwekkend. Daar sta ik dan: aan de rand van maar liefst zeshonderd meter diep fjordwater, waarin de netten drijven. De stilte is oorverdovend en de lucht zo puur dat je hem zou willen meenemen. Ik mag een kijkje nemen op de zalmfarms en in de fabriek van Marine Harvest, rond het Noorse Alesund."

Optimale omstandigheden

"Het leven van de zalm begint in de kraamkamer. Waar de eitjes in zoet bergwater uitkomen. Na zes maanden worden ze uitgezet op de farms in de fjorden. Hier zijn de omstandigheden optimaal: fris, wat wind en een goede waterstroom voor voldoende zuurstof. Het kweekproces vindt plaats volgens de strenge voorwaarden van het ASC, het Aquaculture Stewardship Council. De farms krijgen alleen een keurmerk als aan alle 152 sociale en milieuvoorwaarden is voldaan."

Aan ruimte geen gebrek

"De zalmen hebben aan ruimte geen gebrek in de drijvende netten. De verhouding komt neer op 2,5% vissen en 97,5% water. Na een jaar op de farm wegen de zalmen vijf kilo en worden ze in de fabriek verwerkt. Binnen vier tot vijf dagen ligt de zalm al in de winkel, onder andere bij Albert Heijn. Door mijn bezoek heb ik een andere kijk op kweekzalm gekregen: door deze verantwoorde manier van kweken kunnen niet alleen wij, maar ook generaties na ons van zalm blijven genieten."

Doe maar lekker duurzaam, net als Quinty

null Beeld

Deze maand loopt voor het vierde jaar op rij de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-actie. Een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Albert Heijn en Unilever als partners, om duurzamer eten een boost te geven. Postcode Loterij ambassadeur Quinty Trustfull is hier heel blij mee: "Veel mensen komen zo in contact met duurzamere producten. Zelf probeer ik hier altijd bewust voor te kiezen, omdat ik geloof dat ze beter zijn voor onze gezondheid en het milieu. Thuis maak ik graag op de huid gebakken zalm met citroen, een drupje sojasaus en wasabi. Daarbij linzen met een uitje, tomaat, knoflook en wat rode peper. Zo klaar en heerlijk van smaak."

Cadeaukaart

Begin november ontvangen alle Postcode Loterij-deelnemers een cadeaukaart ter waarde van €12,50, waarmee ze t/m 19 november duurzamere boodschappen kunnen doen bij Albert Heijn. Kijk hier voor meer informatie en de lekkerste duurzame recepten.

null Beeld
Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden