null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo weet je zeker dat je de lekkerste aardbeien koopt

De commerciële aardbei moet aan veel eisen voldoen. Er wordt nogal wat van de vrucht verwacht. De aardbeien moeten namelijk goed smaken, productief zijn, bestand zijn tegen ziekten en plagen, niet té kwetsbaar zijn... En bovenal moeten de zomerkoninkjes lang houdbaar zijn. Er zijn verschillende soorten aardbeienrassen. Maar welke smaakt nou het beste?

En waar kun je deze smaakvolle aardbei het beste kopen?

Verschillende rassen aardbeien

Vorig jaar werd er in Nederland 75 miljoen kilo aardbeien geteeld. Het overgrote deel is bestemd voor de export richting België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel verschillende rassen, met ieder hun eigen goede en slechte eigenschappen.

Volgens aardbeienkenner en agronomist Jan Robben zijn de Elsanta-, Sonsation- en Limalexia-aardbei de laatste jaren populair bij telers. Een belangrijke rassenontwikkeling is dat de aardbeien lang houdbaar moeten zijn om de reis naar de supermarkt of het buitenland te kunnen maken.

Favori-aardbei

De Favori is de favoriete aardbei van de expert, en is van mei tot oktober verkrijgbaar. Deze stevige, zoete aardbei is de afgelopen drie jaar bij veel proeverijen als beste uit de test gekozen. Grote kans ook dat wanneer je uiteten bent geweest, je deze aardbei bij je toetje hebt gekregen. Veel restaurants kiezen namelijk voor dit ras.

Lambada-aardbei

De Lambada-aardbei is maar beperkt houdbaar en daardoor niet eenvoudig te telen. Het levert relatief weinig kilo product op per plant en is daarom niet interessant voor de teler, volgens Robbens.

Sonsation-aardbei

Tuinder Peter van de Ven teelt Sonsation- én Lambada-aardbeien. "Sonsation is smaakvol, transporteerbaar en goed te bewaren", weet hij te vertellen aan NU.nl. "Lambada is ook smaakvol, maar verder eigenlijk alles wat de supermarkt niet wil. Je zult ze daarom niet snel daar aantreffen."

Elsanta-aardbei

De aardbeien die je kunt kopen in de supermarkten, zijn meestal Elsanta's. Deze variant is productief en lang houdbaar volgens Robben, en kunnen maar liefst negen dagen overleven. Maar: ''Te lang om lekker te smaken'', vindt hij. Deze aardbeien worden soms te groen geoogst, voordat de smaak en de gezonde voedingsstoffen in de aardbei zitten.

De beste aardbeien van de markt

Tuinder Peter van de Ven verkoopt daarom ook niet aan supermarkten maar aan horeca, in zijn eigen winkel en aan markten. Alle reden dus om naar de markt te gaan en deze gezonde rode aardbeien te kopen. Je kunt er ook een hele lekkere cheesecake van maken, zo heb je de lente op je bord!

null Beeld

Wil je je moeder verrassen met een leuk cadeau voor Moederdag? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je haar weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 10 mei bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden