Margriet logo
Let op deze veelgemaakte fouten bij het maken van tiramisu  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo voorkom je deze veelgemaakte fouten bij het maken van tiramisu

Tiramisu is geliefd nagerecht, maar is niet makkelijk te maken. De lange vingers worden te slap of de mascarponelaag te vloeibaar. Dit zijn veelgemaakte fouten bij tiramisu en zo voorkom je ze.

Een standaard tiramisu maak je door eiwitten stijf te kloppen en het eigeel te mengen met suiker tot het een schuimig geheel is. Daarna roer je er mascarpone doorheen en dat voeg je vervolgens samen met het opgeklopte eiwit.

Daarnaast meng je koffie met amaretto waarin je de lange vingers kort doopt. Bedek de bodem van een schaal met het ei-mascarpone mengsel en leg daar de lange vingers op. Herhaal dit een keer en eindig met een mascarponelaag die je met cacao bestrooit. Laat het geheel vervolgens minimaal vier uur opstijven in de koelkast.

Slappe lange vingers

Hoe voorkom je slappe lange vingers? Leg ze met de suikerlaag naar beneden in de schaal. Dit verkleint de kans dat ze slap worden en hierdoor kan de suikerlaag niet loslaten. Als je kant met de suikerlaag naar boven legt vermengt de suiker zich met de mascarpone, waardoor deze te zoet wordt. Laat de lange vingers voordat je ze in de schaal legt ook niet te lang in de koffie weken, want dan krijg je het volgende probleem.

Vloeibare crèmelaag

Hoe voorkom je dat het ei-mascarponemengsel te vloeibaar wordt? Als je de lange vingers in warme koffie doopt worden ze niet alleen zompig, maar houden ze de koffiesmaak bovendien niet goed genoeg vast. Dit zorgt er weer voor dat de mascarpone te vloeibaar wordt. Je voorkomt dit door de eiwitten heel luchtig te kloppen. Voeg deze niet in één keer toe aan het mascarponemengsel, maar spatel dit er lepel voor lepel doorheen.

Suikerkorrels

Als je de suiker niet goed door het gerecht verdeelt, dan proef je bij elke hap korrels. De oplossing: doseer. Voeg de ene helft toe aan het eigeelmengsel en de andere helft aan het eiwit voordat je die gaat opkloppen. Zo wordt de crème zacht, stevig en egaal.

Slappe koffiesmaak

Slappe koffie gaat ten koste van de smaak. Zet een sterke koffie, zoals espresso, om de lange vingers in te dopen. Dopen dus, niet weken! Laat de koffie eerst goed afkoelen, anders wordt het mascarponemengsel te vloeibaar. Buon appetito!

Bron | Culinaire Ambiance, 24Kitchen

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden