koelbox Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Zo pak je een koelbox slim in (en dit gaat waarschijnlijk vaak fout)

Op een hete dag is niets zo lekker als een ijskoud drankje. Een goedgevulde koelbox is daarom onmisbaar tijdens een stranddag of lange autorit. Maar hoe pak je een koelbox in zodat de inhoud lang koud blijft? Deze tips helpen je op weg.

En deze fouten wil je voorkomen...

Bewaar je koelbox op een koele plek

Eerst even dit. Bewaar je jouw koelbox op een warme plek, zoals op zolder of misschien zelfs buiten? Dan kost het op de dag van gebruik extra veel moeite om eten en drinken af te koelen. De koelbox moet tenslotte eerst zelf koud worden. Zet ‘m een dag van tevoren alvast op een koele plek, eventueel met een koelelement erin.

Koelbox slim inpakken

Het inpakken van je koelbox – en dan vooral het zo lang mogelijk koel houden van eten en drinken – begint bij de volgorde. Je werkt namelijk met verschillende lagen. Begin met een laag koelelementen op de bodem van de koelbox. Leg daarop de etenswaren die je het minst gebruikt of pas aan het eind van de dag, zoals vlees voor de barbecue. Daarna volgt weer een laag ijs, met het drinken erbovenop. Snacks zijn als laatste aan de beurt. Denk aan fruit, salades, borrelhapjes of andere tussendoortjes die niet tegen de hitte kunnen. Eindig met een laag ijs of koelelementen. Last van water onderin de koelbox? Leg de inhoud op een rek of rubberen ringmat. Laat het smeltwater zoveel mogelijk liggen, want dit koelt beter dan lucht, waardoor je producten langer koud blijven.

Voorkom deze fouten met je koelbox

Nu je eten en drinken in de juiste volgorde in je koelbox bewaart, blijft het een stuk langer koud. Maar daarbij spelen nog meer factoren een rol. Zo is het belangrijk om niet een té grote koelbox te gebruiken. Hoe meer lucht er achterblijft, hoe sneller de koelbox opwarmt. Om de producten zo koel mogelijk te houden, is een derde inhoud en twee derde ijs de ideale verdeling. Staat de koelbox eenmaal op de plek van bestemming? Dan is het zaak om ‘m zo koud mogelijk te houden. Om te voorkomen dat er warme lucht bijkomt, open je hem alleen als het echt nodig is. En niet geheel onbelangrijk: zet hem altijd in de schaduw. Tijdens een lange autorit bewaar je hem, mits daar ruimte voor is, op een plek waar de airco lekker blaast.

Bron | Igloo, Kampeermeneer, Huffington Post

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden