null Beeld

Zo (on)gezond is filet americain écht

Filet americain, je hebt het vast weleens gegeten. Is het niet op een pistolet met gesnipperde uitjes en een ei, dan wel op een toastje. Maar wat is filet americain precies?

Is het slank broodbeleg? En hoe lang kun je het eigenlijk bewaren?

Filet americain

Filet americain is niets meer en minder dan fijngemalen rauw vlees gemengd met een saus. Officieel wordt het gemaakt met rundvlees, maar het programma Keuringdienst van Waarde ontdekte tijdens hun onderzoek dat er ook fabrikanten zijn die varkensvlees gebruiken. Dit is officieel niet toegestaan, omdat het eten van rauw varkensvlees grotere risico’s met zich meebrengt dan rauw rundvlees.

Filet americain krijgt z’n specifieke smaak door de toevoeging van de saus. Deze is meestal van zout, peper, ui en worcestersaus. Maar ook mosterd, mayonaise, paprikapoeder, chilipeper, augurk en kappertjes worden soms toegevoegd.

Gezond en slank broodbeleg?

Vleeswaren kunnen veel verzadigd vet en zout bevatten. Aan de bereide variant van de filet americain zoals we die in Nederland kennen, worden ingrediënten als mayonaise toegevoegd. Hierdoor stijgt het vetgehalte. Maar dit zijn voornamelijk goede vetten (onverzadigde vetten), dus filet americain mag je best af en toe eten. Andere vleeswaren hebben vooral minder goede (verzadigde) vetten. Bekijk ook de keuzetabel van het Voedingscentrum: hoe kies ik gezond.

E-nummers

Er kunnen verschillende E-nummers aan filet americain toegevoegd worden. E-nummers zijn stoffen die toegevoegd mogen worden om de houdbaarheid te verlengen, het er mooier uit te laten zien of beter te laten smaken. Voorbeelden zijn conserveermiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen.

Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer. Voordat een stof een E-nummer krijgt van de Europese Commissie, moet deze voldoen aan strenge eisen. Het belangrijkste is dat de stof geen gevaar mag opleveren voor de gezondheid. Verder moet de stof een toegevoegde waarde hebben in het product. Het mag dus niet zomaar toegevoegd worden.

Daarnaast is bij het toekennen van een E-nummer ook gekeken of je er niet te veel van binnen kunt krijgen. Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Maar het gaat daarbij om effecten bij inname van heel hoge doseringen, vele malen hoger dan die we binnen kunnen krijgen via levensmiddelen. De E betekent dat de stof goedgekeurd en veilig bevonden is. Dat een stof een E-nummer heeft, betekent dus dat de stof veilig is voor de gezondheid.

Lees ook

Dit is waarom je filet americain beter eerst kunt invriezen

Hoe lang kun je filet americain bewaren?

Rauwe vleesbereidingen zijn heel vatbaar voor bacteriologische besmettingen en bederf. Daarom is het belangrijk dat de temperatuur gedurende het volledige bereidings- en bewaarproces onder controle wordt gehouden. Rauw gemalen vlees in een geopende verpakking kan maximaal één dag in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de koelkast goed koud is. Dat wil zeggen 4 °C.

Kan iedereen het eten?

Nee, zwangere vrouwen, baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderende weerstand kunnen beter geen filet americain eten. Dit is omdat zij een verminderde weerstand hebben en ze hierdoor extra gevoelig zijn voor voedselinfecties. Voor deze risicogroepen zijn hygiënemaatregelen ook extra belangrijk.

Recept voor filet americain

Wist je dat je ook zelf heel eenvoudig filet americain kunt maken?

Benodigdheden:

– 200 g tartaargehakt

– 1 grote eetlepel mayonaise

– 1 theelepel tomatenpuree

– 2 eetlepels olijfolie

– 2 theelepels citroensap

– 1 theelepel mosterd

– 4 druppels tabasco

– zout & peper (naar smaak)

Zo maak je het:

Meng alle bovengenoemde ingrediënten door elkaar. Lekker met kappertjes, augurkjes of een fijngesnipperd uitje.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van Waarde, Het Voedingscentrum, boek 100% suikervrij in 30 dagen van Carola van Bemmelen

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden