Margriet logo
Oliebollen uit de airfryer. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zó maak je oliebollen uit de airfryer

De airfryer is in veel keukens niet meer weg te denken. Je kunt er natuurlijk friet en ovensnacks in doen, maar wist je dat je er ook oliebollen in klaar kunt maken? Dat is niet alleen makkelijk, maar ook een stuk gezonder dan oliebollen bakken in olie. Je hebt maar één theelepel olie nodig om ze klaar te maken.

Oliebollen die je in de airfryer maakt worden ook wel airbollen genoemd. Ze zijn gezonder, want ze bevatten minder vet. Daardoor smaken ze wel iets anders dan ‘gewone’ oliebollen. Toch kunnen ze ontzettend lekker zijn. Deze variant is bovendien een stuk beter voor de lijn, als je daarop wilt letten. Nog een pluspunt: je huis ruikt daarna niet naar frituurvet.

Oliebollen maken uit de airfryer

Om deze oliebollen (of airbollen) te maken heb je een bakvorm nodig die in je airfryer past, een kom, een natte theedoek, een spatel, een garde en een ijsboltang om bolletjes te scheppen uit het beslag. Dit zijn de ingrediënten voor twaalf oliebollen:

  • 500 gram bloem
  • 400 milliliter lauwe halfvolle melk
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Poedersuiker
  • 1 zakje gedroogde gist (10 gram)
  • Poedersuiker
  • Snufje zout
  • Extra bloem
  • Oliespray

Zo maak je het:

  1. Verwarm de melk kort in een steelpan of in de magnetron. Doe dit niet te lang, want de melk hoort lauwwarm te zijn. Meng de melk met de gist en een eetlepel suiker. Dit mengsel laat je tien minuten staan. Begint het te borrelen? Dat betekent dat de gist z’n werk doet en je het mengsel kunt gebruiken.
  2. Pak een kom en doe daar de de bloem in, met een snufje zout erbij. Langzaam voeg je al kloppend met een garde of mixer het melkmengsel en het ei erbij. Doe dit niet te lang: je kunt stoppen met mixen als het beslag mooi egaal is. Darna doe je de rozijnen bij het mengsel en roer je even in de kom.
  3. Vervolgens pak je een natte theedoek waarmee je de kom afdekt. Laat het mengsel ongeveer een uur rijzen op een warme plek in huis. Is het beslag twee keer zo groot geworden? Dan is het klaar om te gebruiken.
  4. Pak de spatel en roer daar ongeveer vijftien keer mee door het beslag. Op die manier gaat de meeste lucht eruit. Het mengsel moet wel luchtig blijven, dus overdrijf het roeren niet.
  5. Zet de bakvorm in in de aifryer en spuit er wat bakspray op. Vervolgens pak je de ijsboltang en maakt deze nat met water. Nu kun je bolletjes scheppen uit het beslag. Na elke bol maak je de tang opnieuw nat met water. Spuit een beetje oliespray op de bollen: daardoor krijgen ze meer kleur.
  6. Nu kan het bakken beginnen: zet de airfryer op 200 graden en bak de oliebollen in zo’n tien minuten goudbruin.

Als je weinig tijd hebt of graag kiest voor gemak, kun je ook een kant en klare mix voor oliebollen gebruiken.

Bron | Uit Paulines Keuken, Eieiei

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden